«Έφυγε» ο Δημήτρης Μητροπάνος (photos+videos)

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Μια μεγάλη φωνή δεν είναι πια κοντά μας. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος, σε ηλικία 64 ετών, «έφυγε» ξαφνικά για τη… γειτονιά των αγγέλων.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε στο newsbomb.gr,

προσωπική συνεργάτης του μεγάλου μας ερμηνευτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία θανάτου του κορυφαίου καλλιτέχνη ήταν η ανακοπή καρδιάς.

Η ζωή του Δημήτρη Μητροπάνου

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948, στην Αγία Mονή Τρικάλων και μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, για τον οποίο έμαθε πως ζει όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών (τον γνώρισε 13 χρόνια αργότερα). Μέχρι τότε, όταν έφτασε στα χέρια του ένα γράμμα το οποίο αποκάλυπτε ότι είχε εκδιωχθεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και ότι ζει στη Ρουμανία, πίστευε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο.

Από πολύ μικρός κατάλαβε την αξία του μεροκάματου, καθώς υποχρεώθηκε να δουλέψει για να βοηθήσει στα οικονομικά της οικογένειάς του. Η αρχή έγινε ως σερβιτόρος, στην ταβέρνα του θείου του και στη συνέχεια σε εργοστάσιο κοπής ξύλων. Το 1964, αφού είχε τελειώσει την τρίτη (του εξατάξιου, τότε) γυμνασίου, αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, όπου έζησε μαζί με τον θείο του, στην οδό Αχαρνών. Εκεί τέλειωσε και το γυμνάσιο. Παράλληλα, όμως, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν τραγουδιστής.

Υπεύθυνος γι’ ατό δεν ήταν άλλος από τον Γρηγόρη Μπιθηκώτση, με τον οποίο γνωρίστηκε, όπως είπε αρκετά χρόνια αργότερα, σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, όπου είχε τραγουδήσει. Η συνέχεια ήταν να περάσει την πύλη της Columbia και να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο. Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο πάντα χαρακτήριζε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα!

Δύο χρόνια αργότερα (1966) ο Μητροπάνος ερμήνευσε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί».

Την επόμενη χρονιά, το 1967, ο Μητροπάνος έκανε τον πρώτο του, 45άρη, δίσκο, ο οποίος είχε το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Στον εν λόγω δίσκο επρόκειτο να συμπεριληφθεί και το τραγούδι, «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι «Για να σ' εκδικηθώ») και Νίκου Πορτοκάλογλου («Κλείνω κι έρχομαι»), οι οποίοι, ουσιαστικά, ανέδειξαν, εκείνη την εποχή, την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προανήγγειλαν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, η οποία οδηγούσε αργότερα σε μια σειρά από δίσκο

Keywords
Τυχαία Θέματα