Διάσπαση στην F1: Ferrari και RBR εκτός FOTA

Ο περιορισμός των δαπανών διχάζει την F1. Η ένωση των ομάδων (FOTA)διασπάτε λόγω της αποχώρησης από αυτήν της Ferrari και της Red Bull Racing.

Ο κίνδυνος της διάσπασης ήταν ορατός εδώ και πολύ καιρό αλλά η «έκρηξη» έγινε μετά το γκραν πρι της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το site του περιοδικού «Autosport», η Ferrari και

η Red Bull Renault αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη ένωση των ομάδων (FOTA). Ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη διαμάχη γύρω από τον περιορισμό των δαπανών που συνεχίζεται από πέρυσι και η αδυναμία στην εφαρμογή του.

Οι εκπρόσωποι των ομάδων συναντήθηκαν στη Βραζιλία σε μια τελευταία προσπάθεια να φτάσουν σε συμφωνία αλλά δεν τα κατάφεραν. Σήμερα η ομάδα της Ferrari και της Red Bull κατάθεσαν επιστολές, στις οποίες δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη FOTA, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της: «Η FOTA επιβεβαιώνει ότι έχει λάβει την παραίτηση δύο ομάδων. Καθώς θα εξετάζει τα επόμενα βήματά της, η FOTA θα συνεχίσει να λειτουργεί εξ ονόματος των μελών της για να πετύχει τους στόχους της».Προς το παρόν είναι η Ferrari η οποία δημοσίευσε ανακοίνωση που επιβεβαιώνει ότι έστειλε την επιστολή αποχώρησης από τη FOTA. Η ανακοίνωση αυτή αναφέρει:

«Η Ferrari ενημέρωσε τον πρόεδρο της FOTA, Μάρτιν Γουίτμαρς, πως αποχωρεί από την οργάνωση που έφτιαξαν οι ομάδες που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1. Ήταν μια δύσκολη απόφαση την οποία σκεφτήκαμε πολύ. Η απόφαση πάρθηκε διστακτικά μετά από ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει όσον αφορά κάποια από τα βασικά θέματα πάνω στα οποία βασίστηκε ο σχηματισμός αυτού του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της εταιρείας, Λούκα Ντι Μοντετζέμολο, έμεινε στη θέση του προέδρου της FOTA από το 2009. Μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτής της οργάνωσης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η οποία εργάστηκε από κοινού με τη FIA, είχαν να κάνουν με τη μείωση του κόστους. Αυτό ήταν σημαντικό για όλους τόσο για τις μεγάλες ομάδες όσο και για τις μικρές. Η Ferrari ήταν στην πρώτη γραμμή σε αυτόν τον τομέα ακόμα και πριν από τη δημιουργία της FOTA και προτίθεται να συνεχίσει προς αυτήν την οδό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του αθλήματος σε μακροπρόθεσμη βάση. Τώρα όμως, είναι απαραίτητο να βρεθεί κάποια νέα ώθηση για να προχωρήσουμε μαζί, επειδή η FOTA έχει κάνει τον κύκλο της, παρά την εξαιρετική δουλειά του σημερινού προέδρου (Μάρτιν Γουίτμαρς) στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των διαφόρων θέσεων για το κοινό καλό. Η F1, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, περνά μιαν ευαίσθητη περίοδο. Η Ferrari θέλει να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για το μέλλον του σπορ που εκφράζει το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση που τα γκραν πρι θα είναι πραγματικά πεδίο δοκιμών για έρευνα υψηλής τεχνολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούν να μεταφερθούν στα αυτοκίνητα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το σπορ πρέπει να γίνει πιο φιλικό στον κόσμο και δεν μπορεί να είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα