Δεν ήθελε δέκα, οκτώ ήθελε

Πριν το ξεκίνημα της φετινής ευρωπαϊκής περιπέτειας του Ολυμπιακού έλεγα συχνά στην εκπομπή πως ταβάνι στο όμιλο που έβγαλε η κλήρωση είναι οι οκτώ πόντοι, που μάλιστα θα συνιστούν υπέρβαση. Δυο νίκες, δυο ισοπαλίες και δύο ήττες. Οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν την αισιόδοξη προσδοκία μου και το τέλος των έξι αγώνων τους βρήκε να έχουν εννέα πόντους, έναν περισσότερο από το “ταβάνι” των οκτώ.

Η υπέρβαση δεν έφτασε για να φέρει μια πρόκριση που θα ήταν πολύ μεγάλη, πολύ απλά γιατί για πολλοστή φορά αποδείχθηκε

πως στο Champions League σημασία έχει να μην χάνεις. Καλές είναι οι τρεις νίκες, αλλά δεν είναι πάντα δεδομένο πως θα φτάσουν για να υπερκεράσουν στο φινάλε το γεγονός πως ηττήθηκες τρεις φορές, “χαρίζοντας” τρίποντα στις ομάδες που κυνηγάς.

Κατανοώ πως είναι οδυνηρό για τους φίλους του Ολυμπιακό να το σκέφτονται και να το αναλύουν, αλλά το σενάριο των οκτώ πόντων, με δύο νίκες, δύο Χ και δύο ήττες, αποδεικνύεται εύκολα πως ήταν σαφώς προτιμότερο απ’αυτό των τριών μεγάλων νικών και της συγκομιδής των εννέα. Η ομάδα του Βαλβέρδε δεν χρειαζόταν έναν ακόμα πόντο, για να φτάσει τους 10 και να προκριθεί, όπως πολλοί θα σκέφτονται από χθες, αλλά αντιθέτως αρκούσαν κι οι οκτώ.

Αρκεί να αφαιρέσουμε από τον Ολυμπιακό την νίκη επί της Άρσεναλ και στην θέση της να βάλουμε τις δύο ισοπαλίες που “λείπουν” από το σενάριο. Ισοπαλία στην πρεμιέρα με τη Μαρσέιγ, ισοπαλία και στο φινάλε με την ομάδα του Βενγκέρ. Τελική κατάταξη: Άρσεναλ 12, Ολυμπιακός 8, Μαρσέιγ 8, Ντόρτμουντ 4. Πρόκριση στους 16, αφού οι ερυθρόλευκοι θα “είχαν” τους Γάλλους στην ισοβαθμία και δεν θα χρειάζονταν καν να κερδίσουν την Άρσεναλ την τελευταία αγωνστική, θα αρκούσε και μόνο ο ένας πόντος της ισοπαλίας.

Μοιάζει οξύμωρο, αλλά δύο ισοπαλίες στα δύο εντός έδρας παιχνίδια με Μαρσέιγ και Άρσεναλ “αξίζουν” περισσότερο από την συγκομιδή των τριών πόντων, με μια νίκη και μια ήττα. Γιατί ο κανόνας είναι σαφής, σημασία έχει να μην χάνεις. Κι ο Ολυμπιακός έχασε στην πρεμιέρα, στο μοναδικό ματς που έδωσε σε “μη κανονικές συνθήκες”, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουν.

Επιπλέον, στην εκπομπή του Μέγκα, μετά το τέλος του αγώνα με την Άρσεναλ, ακούστηκε αρκετές φορές πως δεν έχει ξανασυμβεί να κερδίσει ελληνική ομάδα και να περιμένει το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα για να μάθει αν προκρίνεται ή όχι. Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι λάθος και πως το σενάριο έχει επαναληφθεί, με μικρές διαφορές, αλλά και με πρωταγωνιστή πάλι τον Ολυμπιακό.

Στην πέμπτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου το 2005, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Λα Κορούνια και η Μονακό την Λίβερπουλ. Η βαθμολογία ήταν Ολυμπιακός 7, Λίβερπουλ 7, Μονακό 6, Ντεπορτίβο 2. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν τη νίκη στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα τους απέναντι στους Ισπανούς, που κι αυτοί ήθελαν μόνο το τρίποντο για να διατηρήσουν κάποιες ελάχιστες ελπίδες.

Με νίκη ο Ολυμπιακός έφτανε τους 10 πόντους και προκρινόταν από την 5η αγωνιστική, αρκεί η Λίβερπουλ να μην έχανε το ίδιο βράδυ στο Πριγκιπάτο. Αν η Λίβερπουλ κέρδιζε στο

Keywords
Τυχαία Θέματα