«Από τον παράδεισο στην κόλαση»

18:07 6/2/2012 - Πηγή: OnSports

Ο Βασίλης Σεβαστής και ο Σπύρος Καπράλος σκιαγραφούν την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού σε σχέση με τους Αγώνες της Αθήνας για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον προβληματικό ελληνικό αθλητισμό αναφέρεται το πρακτορείο «Reuters», το οποίο επιχειρεί μια σύγκριση με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του

2004, όταν το χρήμα έρρεε και το μέλλον έμοιαζε λαμπρό. Το τηλεγράφημα έχει τίτλο «Από τον παράδεισο στην κόλαση, ο ελληνικός αθλητισμός σε ελεύθερη πτώση», όπου φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, καθώς και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου.

Η… σύγκριση ανάμεσα στον «παράδεισο» των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημερινή «κόλαση» γίνεται από τον ίδιο τον Σεβαστή, που τονίζει: «Αυτό αντικατοπτρίζει την πραγματικότητά μας. Η χώρα που «γέννησε» την έννοια του μέτρου ξεπέρασε εντελώς τα όρια». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου κάνει λόγο για τις υπερβολές που έγιναν το 2004, ενώ χαρακτηρίζει ζοφερό το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού: «Ήταν ένα κατακλυσμικό γεγονός σε όλα τα επίπεδα για μας. Υπήρξαν λάθη, υπήρξαν υπερβολές, ναι, στην προετοιμασία για τους Αγώνες της Αθήνας. Η χρηματοδότηση (για τον αθλητισμό) ήταν περισσότερο από σημαντική, ήρθαν χορηγοί. Επί των ημερών μας η αθλητική πυραμίδα μας έχει καταρρεύσει. Το μέλλον μας δεν είναι λαμπρό ούτε ελπιδοφόρο. Το πάθος των αθλητών και η προσωπική δέσμευσή τους είναι αυτά που κρατούν τα πράγματα στην επιφάνεια».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καπράλος, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την «κληρονομιά» τους, αναφέρει: «Προφανώς, χάθηκαν ευκαιρίες. Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χάθηκε, όταν έσβησαν τα φώτα στο τέλος της τελετής λήξης, καθώς η χώρα μας δεν είχε σχέδιο να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της. Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο βελτίωσε την εικόνα μας στον κόσμο στη διάρκεια αυτών των 16 ημερών, χάθηκε και αυτό με λυπεί. Είχαμε ένα θεμέλιο από καλούς ανθρώπους το 2004, μια δυναμική η οποία τώρα έχει χαθεί, όπως οι εγκαταστάσεις που έχουν γίνει άψυχα κτίρια».

Όσον αφορά την χρηματοδότηση και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο πρόεδρος της ΕΟΕ υπογραμμίζει: «Τώρα η κρίση χρέους έχει επηρεάσει τον αθλητισμό και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Την προηγούμενη τετραετία (2005-2008) το ελληνικό κράτος πλήρωσε περίπου 30 εκατομμύρια στο σύνολο για την Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας. Είχαμε συμφωνήσει στο ίδιο ποσό από το κράτος (για την τετραετία 2009-2012). Το 2010 και το 2011 το ποσό που πήραμε από το ελληνικό κράτος ήταν μηδενικό. Επομένως, η προετοιμασία μας έχει πληγεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα