Olympiacos και NextGen Series

21:07 3/4/2012 - Πηγή: OnSports

“Δώστε τους την ευκαιρία να νοιώσουν σημαντικοί και επαγγελματίες από μικροί, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να ονειρευτούν, να τα βάλουν με καλύτερους παίκτες, να αγωνιστούν σε πιο γρήγορο ρυθμό και με λιγότερο επιεικείς διαιτητές, να μάθουν από τις ήττες, να γεμίσουν αυτοπεποίθηση στις νίκες, να καταλάβουν από νωρίς πως εκεί είναι το ταξίδι.”

Μ’αυτήν την παράγραφο τελείωνε το κείμενο της 26ης Δεκεμβρίου του 2011, με τίτλο “NextGen Series, anyone?”. Σ’αυτό σας μιλούσα για

το “Champions League των μικρών”, την νέα ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, που φέτος διεξάχθηκε για πρώτη φορά, και προέτρεπα τις ελληνικές ομάδες (όσες μπορούν τέλος πάντων) να ασχοληθούν σοβαρά μ’αυτό. Το κείμενο με όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να το διαβάσετε μ’ένα κλικ εδώ, αλλά καλύτερα να σας θυμίσω με μερικές παραγράφους την τότε επεξήγηση για το τι ακριβώς είναι αυτή η νέα διοργάνωση.

Διοργάνωση και κανόνες

Στην πρώτη του χρονιά, το τουρνουά μοιάζει αρκετά με το Champions League των πρώτων χρόνων, αφού συμμετέχουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ. Από το Νησί συμμετέχουν η Λίβερπουλ, η Άστον Βίλα, η Τότεναμ, η Σίτι και η Σέλτικ, από την Ολλανδία ο Άγιαξ κι η Αϊντχόβεν, από την Νορβηγία η Μόλντε με την Ρόζενμποργκ, και την 16άδα συμπληρώνουν η Μπαρτσελόνα, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Βασιλεία, η Βόλφσμπουργκ, η Ίντερ, η Μαρσέιγ και η Φενέρμπαχτσε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών, ενώ κάθε ομάδα δικαιούται να έχει στην αποστολή τρεις 19χρονους, με τον όρο να βρίσκονται ταυτόχρονα στην ενδεκάδα μόνο δύο εξ αυτών. Όλοι παίζουν με όλους σε κάθε όμιλο, εντός κι εκτός, και οι πρώτοι δύο παίρνουν το εισιτήριο για την προημιτελική φάση και τα νοκ-άουτ. Οι αγώνες διεξάγονται κυρίως στα βοηθητικά γήπεδα των ομάδων, ενώ κάποιες ομάδες χρησιμοποιούν τα «μεγάλα» γήπεδα, το Άνφιλντ, το Σέλτικ Παρκ, το Αλβαλάδε, κτλ.

Κέρδη

Τα κέρδη πολλά, ποικίλα και προφανή. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται μόνο απέναντι σε ομάδες από την χώρα τους, έρχονται ξαφνικά αντιμέτωπα με διαφορετικά ποδοσφαιρικά στιλ και τακτικές, με παίκτες που δεν έχουν γνωρίζουν από παλιότερους αγώνες κι είναι προφανώς ανώτερου επιπέδου, με ξένους διαιτητές, σε αγώνες που δεν έχουν σχέση με το «το Σάββατο παίζουμε με τον προτελευταίο του πρωταθλήματος Νέων».

Οι τεχνίτες Πορτογάλοι έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκανδιναβική σκληράδα και δύναμη, οι Άγγλοι καλούνται να αγωνιστούν ενάντια στην ιταλική τακτική σύνεση, οι Γερμανοί να τα βάλουν με τη μηχανή που λέγεται Μπαρτσελόνα. Επιπλέον, χάνεται η αίσθηση του ισχυρού. Ο πιτσιρικάς της Σέλτικ ή της Ρόζενμποργκ είναι αυτός που “παίζει στην μεγάλη ομάδα”, όταν αγωνίζεται κόντρα στα πιτσιρίκια μιας άλλης ομάδας της χώρας του. Όμως, όταν ταξιδεύει να αγωνιστεί στο Μιλάνο εναντίον της Ίντερ ή στο Άνφιλντ εναντί

Keywords
Τυχαία Θέματα