Η κατάχρηση των διελεύσεων

Η αστρολογική λογική είναι σκόπιμο να κινείται στην κατεύθυνση των κύκλων, όπως για παράδειγμα αυτός της Νέας Σελήνης

Οι διελεύσεις είναι εύκολες ως προς την αντίληψη τους, γι' αυτό και πρακτικά είναι το δημοφιλέστερο εργαλείο πρόβλεψης. Ακόμη και τα άτομα που έχουν μια μάλλον επιδερμική γνώση της Αστρολογίας, μπορούν να πουν με σιγουριά πως «ο Κρόνος περνάει τώρα, πάνω από τον Ωροσκόπο σου», ρίχνοντας μια απλή ματιά στις «Εφημερίδες» ή σε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα στο pc. Και να οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις για τις 5-10 ημέρες που συμβαίνει αυτό, με την κατάληξη τους όμως, να είναι

συνήθως το... γνωστό «πέρασε και δεν έκανε τίποτα!».

Γιατί η πραγματικότητα διαψεύδει αυτές τις πρακτικές 7 φορές στις 10.

Ακόμη και στην περίπτωση του Άρη, ενός πλανήτη που λόγω της φύσης του έχει την δυναμική να «βγάλει» γεγονότα άμεσα, τα στοιχεία δεν πιστοποιούν μια αδιάλειπτη συνέπεια χρόνου και τόπου (μοίρας). Για παράδειγμα μια διέλευση του Άρη από τον γενέθλιο Ωροσκόπο μπορεί να συμβάλει σε κάποιο ατύχημα, όχι όμως απαραίτητα την στιγμή που γίνεται με ακρίβεια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (γιατί κι εδώ υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου δεν συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο), ενδέχεται να γίνει μερικές ημέρες μετά, όταν θα «συμφωνήσει» και κάποιος άλλος δείκτης (η διελαύνουσα Σελήνη ή κάποια όψη).

Η λογική «τώρα περνάει, τώρα φέρνει», δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, τουλάχιστον τόσο ώστε να γίνει κανόνας. Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως μια διέλευση ορίζει μεν ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να προκύψουν τα αποτελέσματα της αλλά αυτό το πλαίσιο είναι ευρύτερο.

Σε πλείστες περιπτώσεις, το γεγονός που προκύπτει από μια διέλευση, μπορεί να συμβεί σε κοντινό μεν αλλά διαφορετικό χρόνο από αυτόν που προσδιορίζεται ως «κρίσιμος» με βάση την ακρίβεια της όψης, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με διελεύσεις αργών πλανητών.

Για παράδειγμα, μια διέλευση του Ουρανού από την Αφροδίτη, μπορεί να «βγάλει» γεγονός στα αισθηματικά 2-3 μήνες πριν ή αφού συμβεί, εξ αιτίας μιας Νέας Σελήνης που στο ωροσκόπιο του ατόμου ενεργοποιεί τον 5ο ή τον 7ο οίκο. Ή πάλι να δώσει το γεγονός αρκετούς μήνες αργότερα, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν μια διέλευση-όψη υπάρχει στον ετήσιο χάρτη, την Ηλιακή επιστροφή, η οποία δεν είναι παρά η αποτύπωση των διελεύσεων την ημέρα των γενεθλίων ενός ατόμου.

Οι καλοί αστρολόγοι γνωρίζουν πως οι ενδείξεις μιας Ηλιακής επιστροφής ισχύουν για ένα χρόνο κάτι που βέβαια διαφοροποιεί μια διέλευση ως προς το χρονικό εύρος της επιρροής της.

Για παράδειγμα, μια διέλευση (σύνοδος) του Δία από τον γενέθλιο Ήλιο, η οποία γίνεται την ημέρα των γενεθλίων ενός ατόμου, «ισχύει» για δώδεκα μήνες, σε αντίθεση με μια «απλή» διέλευση που γίνεται σε άλλο χρόνο.

Η ουσιαστική διαφορά τους είναι πως η πρώτη μπορεί να λειτουργήσει μετά από μήνες, ακόμη κι αν ο Δίας έχει προχωρήσει στο επόμενο ζώδιο, ενώ η δεύτερη δίνει -αν δώσει- τις προσδοκώμενες εξελίξεις μέσα στον μήνα που σχηματίζεται.

Τα ανάλογα φυσικά συμβαίνουν

Keywords
Τυχαία Θέματα