Το παιδί σας και οι φανταστικοί του φίλοι

Τι σημαίνουν για τον ψυχισμό του;

Αν το παιδάκι σας έχει μόλις ανακαλύψει τον καινούργιο, καλύτερο, φανταστικό του φίλο, σας έχουμε καλά και κακά νέα. Τα καλά, είναι ότι, από τώρα και στο εξής, το αγγελούδι σας έχει βρει κάτι να ασχολείται όταν βρίσκεται μόνο του. Τα κακά νέα είναι ότι πλέον, οποιαδήποτε ζημιά θα αποδίδεται στον φανταστικό του φίλο. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό

που κάνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους φανταστικούς φίλους είναι ότι πειραματίζονται. Δημιουργώντας φίλους μες στο κεφάλι τους ανακαλύπτουν, ουσιαστικά, τι σημαίνει ανυπακοή, και μέχρι που είναι τα όριά τους. Αυτό που κάνουν οι φανταστικοί φίλοι είναι να βοηθάνε τα παιδιά να αντιληφθούν τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο- για παράδειγμα, τον τρόπο να πειθαρχήσουν, αλλά και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν.

Εσείς, σαν μαμά, δεν πρέπει να τρομάζετε. Οι φανταστικοί φίλοι, στην προσχολική ηλικία είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, και μπορείτε να το διαχειριστείτε προς όφελός σας. Αυτά που, σύμφωνα με το αγγελούδι σας λέει ο φίλος του, είναι αυτά που το ίδιο θέλει να σας πει, αφού με τους καλύτερους μας φίλους μοιραζόμαστε τα πάντα. Αν ο φίλος είναι ένας τρόπος να κάνει αταξίες, τιμωρήστε και αυτόν μαζί με το παιδί σας. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, επινοήστε κι εσείς μία φανταστική μαμά, η οποία, μαζί σας, θα θέτει τους κανόνες στο σπίτι. 

Keywords
Τυχαία Θέματα