Το Hitch-22 του Κρίστοφερ Χίτσενς που δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του καιρού μας. Ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς σε ηλικία 62 ετών, έχασε σε ένα πολυετή αγώνα με τον καρκίνο, έχοντας κερδίσει πολλές μάχες αλλά όχι τον ίδιο τον πόλεμο. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, λίγο καιρό πριν, είχαν κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του, το Hitch-22, ένα μανιφέστο στην ουσία

του, της αμφισβήτησης, της αντίρρησης, της τόλμης, της πρωτοτυπίας, της αντισυμβατικότητας.

Στο memoir Hitch – 22, Αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως -εξαιρετικά ζωντανή και έντεχνη η μετάφραση του Μιχάλης Μακρόπουλος- η πολιτικοποίηση, ο σαρκασμός συχνά, το χιούμορ είναι σύντροφοι του νεαρού που από το 1968 «δεν έπαψε να αναθεωρεί απόψεις, να γίνεται βλάσφημος και ενοχλητικός, να υπερασπίζεται τις συχνά αιρετικές του θέσεις με επιμονή, να μην μετανιώνει για το παρελθόν και το παρόν του και να διατηρεί πεισματικά το θάρρος της γνώμης του».

Ακoλουθούμε και παρακολουθούμε την ζωή και την σκέψη αλλά και την μαρτυρία του Χίτσενς, μέσα από το βιβλίο του από τα κολέγια της Οξφόρδης, στην δικιά μας Αθήνα των συνταγματαρχών, στην Κούβα του Κάστρο, στην Πορτογαλία του Καρβάλιο, στη ταραγμένη Ιρλανδία των καθολικών και των προτεσταντών, τη ζωή του δίπλα στους Κούρδους αυτονομιστές, τον φανατικό τροτσκισμό των νιάτων του και την πρόσφατη υποστήριξη του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στα όρια της πρόκλησης, της νοητικής αυθάδειας, της τόλμης και της ατρόμητης σκέψης του ο Χίτσενς αποκαθηλώνει την Μητέρα Τερέζα, την όποια θρησκεία, τους διανοητές και φιλοσόφους Νόαμ Τσόμσκι, Γκορ Βιντάλ αλλά και να αποθεώσει τους καλλιτέχνες, τον ποιητή Τζέιμς Φέντον, τον λογοτέχνη Μάρτιν Έιμις και τον αιρετικό, πεζογράφο με την μερικότητα ποιητή, Σαλμάν Ρούσντι.

Από το Μεταίχμιο, οι επιμελητές της έκδοσης ξεχωρίζουν μια φράση του: «Δεν γεννήθηκα για να κάνω οποιοδήποτε από τα πράγματα που καταγράφω εδώ, όμως γεννήθηκα για να πεθάνω και τούτη η κατακλείδα πρέπει να είναι η προσπάθειά μου να ενσωματώσω την αφήγησή μου στην κατάληξή της».

Έχω να σας πω, πως θα απολαύετε τη σκέψη, το λόγο, την έκφραση ενός ανθρώπου που πέρασε απ αυτόν τον πλανήτη και άφησε έργο πίσω του, για να συναντιόμαστε σ αυτό, απολαμβάνοντας το μεγαλείο της ανάγνωσης ενός σπουδαίο βιβλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα