Θοδωρής Αθερίδης: «θέλω η κόρη μου να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή»

10:14 9/1/2013 - Πηγή: Queen.gr

Τι απαντά σαν πατέρας, σαν ηθοποιός και σαν άντρας.

Στην κανονική του ζωή μου είπαν όσοι τον ξέρουν, ότι ο Θοδωρής Αθερίδης δεν είναι ο άνθρωπος που θα ρισκάρει. Όχι ότι δεν είναι αυθόρμητος, άλλα προτιμά τη σιγουριά του μονοπατιού που ξέρει. Στα επαγγελματικά του όμως και ιδιαίτερα στις παραστάσεις που γραφεί και σκηνοθετεί ο ίδιος είναι ανατρεπτικός και δεν φοβάται το ρίσκο. Κάθε φορά το θεατρικό σύμπαν του Θοδωρή είναι μοναδικό, είτε πρόκειται για σουρεαλιστικό φουτουριστικό παραμύθι, είτε για το κρητικό γουέστερν "Αγρία Δύση" που ανέβασε φέτος στο θέατρο "Αποθήκη".

Πώς και πότε σου ήρθε η ιδέα να γράψεις ένα έργο γούεστερν στην Ελλάδα;
Η ιδέα μου ήρθε το καλοκαίρι και δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι χωρίς να επηρεαστώ από την κατάσταση που ζούμε και το περιβάλλον του αποκλεισμού της διαφθοράς και της σήψης. Αυτό είναι ένα περιβάλλον που το βρίσκουμε στα γούεστερν, εκεί όπου σχεδόν πάντα ο σερίφης είναι διεφθαρμένος και για να επιβιώσεις χρειάζονται ειδικές δεξιότητες, δηλαδή εκείνος που είναι το ταχύτερο πιστόλι, ζει. Με βάση αυτή την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, το έργο μεταφέρεται στην Κρήτη, στα Σφακιά στον πυρήνα της λεβέντικης Κρήτη, όπου εκεί έχουν και τα πιστόλια σαν θεσμό.

Από πέρσι μέχρι φέτος, οι αλλαγές στο θέατρο, λόγω κρίσης, ήταν αναμενόμενες ή μεγαλύτερες από ότι περίμενες;
Ήταν λίγο καλύτερα, περίμενα τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.

Ήσουν τόσο απαισιόδοξος;
Όχι, απλά υπήρχε ένα κλίμα αφανισμού και είχαμε την αίσθηση ότι μπορεί και να μην υπάρχουμε σήμερα.

Μπορεί να πει κάποιος ότι ζει από το θέατρο ή χρειάζεσαι οπωσδήποτε και 2η δουλειά;
Αν εργάζεσαι στο θέατρο και βγάλεις όλη τη σεζόν και το καλοκαίρι βρεις και μια άλλη δουλειά, ίσως μπορέσεις, αλλά η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι 12 μήνες, ούτε καν 9 στην ουσία. Αν τώρα αξιώσεις ένα μισθό με τα χίλια ζόρια... αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που τα καταφέρνουν και αυτό δεν είναι σημερινό πρόβλημα, συμβαίνει από καταβολής θεάτρου. Πάντα ήταν δύσκολο να ζεις μόνο από το θέατρο, αλλά πια είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Επίσης δεν τηρούνται και τα συμφωνηθέντα, πράγμα που επίσης δεν είναι καινούργιο, αλλά σε επίπεδο παραγωγής κοντεύει να γίνει κανόνας.

Φέτος δεν ήσουν στην τηλεόραση, σου κόστισες σε χρήματα;
Εντάξει και άλλες χρονιές δεν έχω κάνει τηλεόραση, αλλά και πέρσι που έκανα, νομίζεις πληρώθηκα;

Έχεις την άνεση να πεις αυτή τη σεζόν δεν δουλεύω ή όχι;
Όχι δεν την έχω, αλλά οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί. Θα πάθω κατάθλιψη αν σταματήσω να δουλεύω.

Το λέμε εδώ και χρόνια, αλλά συνεχίζουμε να υπερβάλουμε. Μιλάω για το γεγονός ότι στην Αθήνα έχουμε 390 παραστάσεις , ενώ την ίδια στιγμή στο Λονδίνο υπάρχουν περίπου 65.
Ε ναι είναι υπερβολικό, αλλά κάποιοι προτιμούν να παίξουν έστω με ελάχιστους θεατές, παρά να κάτσουν σπίτι τους. Το θέμα είναι να ετοιμάζονται για δουλειά, να βγαίνουν από το σπίτι τους, να αισθάνονται ότι είναι χρήσιμοι. Αν κάθεσαι σπίτι σου νιώθεις άχρηστος και έτσι ασχολείσαι έστω και σαν άσκηση και κακά τα ψέματα τα γεμάτα θέατρα φέτος είναι σπάνιο θέαμα.

Είδες την ταινία του Παπακαλιάτη, "Αν...";
Την είδα στην πρεμιέρα και για πρώτη ταινία κάποιου ήταν καταπληκτική και λεπτοδουλεμένη.

Θα σε ενδιέφερε να ξανακάνεις κινηματογράφο;
Βέβαια, έχω ήδη έτοιμο ένα σενάριο.

Έχει χρήματα ο κινηματογράφος; Εσύ έβγαλες από το "Μια μέλισσα τον Αύγουστο";
Καθόλου λεφτά δεν έχει, ούτε καν τις καλές εποχές. Τουλάχιστον εγώ δεν έβγαλα χρήματα, που ήμουν και ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης και έπαιζα κι όλας.

Δεν είσαι πολύ νέος για τόσο μεγάλη κόρη;
Έκανα την κόρη μου στα 25 μου, έτσι κάναμε εμείς παλιότερα, η δική μου γενιά.

Πόσο χρονών είναι η κόρη σου σήμερα;
Είναι 22 ετών.

Μεγαλώνοντας πλέον η κόρη σου, ανακάλυψες τυχόν λάθη στην ανατροφή της;
Δεν υπάρχει γονιός που δεν κάνει λάθη στην ανατροφή του παιδιού του, αλλά το βασικό είναι να νοιάζεσαι γι αυτό. Αν αγαπάς το παιδί σου και το δείχνεις, δεν έχουν σημασία τα λάθη. Το βασικό είναι να μην νιώθει αδιαφορία, ότι δεν αγαπιέται αρκετά ή ότι οι γονείς του είναι αδιάφοροι και ανεύθυνοι, οπότε καλύτερα να κάνεις λάθη παρά να τραβιέσαι μακριά.

Για ένα μπαμπά είναι αλήθεια ότι είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί ότι η ενήλικη κόρη του έχει μια σεξουαλική ζωή;
Σε ότι αφορά εμένα δεν ισχύει. Εγώ θέλω η κόρη μου να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή, με ενδιαφέρει να είναι ένα παιδί φυσιολογικό.

Στα 47 σου, προσέχεις την εμφάνισή σου; Πάντα υπολογίζεσαι στους πιο sexy έλληνες.
Αλήθεια; Να είστε καλά, αλλά αν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι θέμα DNA. Πάντα μικροέδειχνα, ήμουν 29 και έμοιαζα με 14, αλλά δεν προσέχω καθόλου, τρώω άσχημα και δεν γυμνάζομαι ποτέ. Νομίζω έχω να γυμναστώ από την εποχή του "Full Monty".

Είπες ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά ποτέ μόνος σου, και ότι γεννήθηκες παντρεμένος. Τι κάνεις όταν νιώθεις ότι πνίγεσαι και χρειάζεσαι λίγη ελευθερία;
Είμαι αρκετά μοναχικός τις ώρες που θέλω και αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου. Απομονώνομαι και να σου πω και κάτι, σε όλους μας αναλογεί μοναχικό φορτίο και ειδικά όταν έχεις να συγγράψεις ένα έργο, αλλά και η σκηνοθεσία και το παίξιμο είναι μοναχικά. Κάθε τι που κάνουμε είναι μοναχικό.

Δεν έχω καταλάβει, έχεις σταματήσει το κάπνισμα ή καπνίζεις ελάχιστα;
Καπνίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο και μου αρέσει πολύ

Και γιατί δεν το κόβεις εντελώς;
Το είχα κόψει, αλλά μου είπαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει καλό στη φωνή γιατί ψεκάζει με ατμό και κρατάει υγρασία. Τι ήταν να το ακούσω...

Έγραψες στο twitter σου «Δεν πίνω τίποτε, δεν καπνίζω τίποτε είμαι λεύτερος. Έτσι να γράψετε στον τάφο μου παρακαλώ» Τι εννοούσες πέρα από το προφανές;
Έτσι μωρέ το έγραψα, να δείξω ότι ζορίζομαι και καλά.

Αν μπορούσε κάποιος να σου εγγυηθεί ότι μπορείς να πίνεις κάθε μέρα ένα ποτήρι χωρίς κίνδυνο θα το έκανες ή θα φοβόσουν;
Ε βέβαια, όμως εγώ το ποτό δεν το έπινα για να ευχαριστηθώ, το έπινα για να φτιαχτώ, για να γίνω τύφλα, οπότε τι να μου κάνει ένα ποτήρι εμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα