Στον κόσμο του μπάνιου: Μια έρευνα που αποκαλύπτει πολλά για τις συνήθειές μας στον πιο «πριβέ» χώρο του σπιτιού

Η Ideal Standard μας παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνάς της για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το μπάνιο και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα!

Υπάρχει πιο προσωπικός χώρος στο σπίτι από αυτόν του μπάνιου; Ναι, σίγουρα, τα υπνοδωμάτιό μας είναι γνωστό ως «το καταφύγιο» που έχουμε όλοι μετά από μια κουραστική μέρα, το μπάνιο όμως παραμένει ο χώρος που «ακόμα και ο βασιλιάς πάει μόνος του». Και με αφορμή αυτή τη 1η θέση που έχει καταλάβει στην ζωή μας, η Ideal Standard

διεξήγαγε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τις συνήθειές μας στον «κόσμο του μπάνιου», τις προτιμήσεις μας, ακόμα και το πώς λειτουργεί η κάθε κοινωνική ομάδα στον πιο προσωπικό χώρο του σπιτιού. Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα και μάθετε λίγο καλύτερα τον εαυτό σας αλλά και την οικογένειά σας!

Καταφύγιο γονέων

Για τους γονείς, το μπάνιο αποτελεί ένα είδος καταφύγιου από την οικογενειακή ζωή. Τα ποσοτικά μας δεδομένα δείχνουν ότι οι ενήλικες σε σπίτια όπου κατοικούν οικογένειες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μπάνιο σε σχέση με το μέσο όρο και απολαμβάνουν μπάνια μεγαλύτερης διάρκειας, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά στο σπίτι είναι ηλικίας μικρότερης των πέντε χρονών. Σύμφωνα με την έρευνα χαρτογράφησης κίνησης, οι γονείς χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κάνουν μπάνιο, να περιποιηθούν τον εαυτό τους και να ετοιμαστούν σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Ανταγωνιστικές χρήσεις

Και όμως, ενώ το μπάνιο μπορεί να αποτελεί καταφύγιο για τους γονείς, η εν λόγω ομάδα είναι ελάχιστα ικανοποιημένη από τη διαμόρφωση του μπάνιου της. Αγωνίζονται να χωρέσουν στον χώρο του μπάνιου πολλαπλές και ενίοτε αντικρουόμενες χρήσεις, όπως φαρμακείο, χώρος τοποθέτησης πλυντηρίου, χώρος παιχνιδιού, ενώ πολύ συχνά παραπονιούνται για ακαταστασία και έλλειψη χώρων αποθήκευσης. Και πάλι, τα ποσοτικά δεδομένα υποστηρίζονται από τα ποιοτικά στοιχεία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χαρτογράφησης κίνησης που αξιοποιούσαν βέλτιστα το χώρο τους ήταν ζευγάρια ή άγαμοι.

Ανάκτηση χώρου μπάνιου

Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι ή με το/τη σύντροφό τους ήταν ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι με το μπάνιο τους, δηλώνοντας ένα αίσθημα ανάκτησης του χώρου μετά την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι. Αυτή η ομάδα τείνει να χρησιμοποιεί περισσότερο αποθηκευτικά το χώρο του μπάνιου, παρά το γεγονός ότι ο εξυπηρετεί λιγότερα άτομα σε σχέση με το μέσο όρο.

Μόνο ενήλικες

Για τους ανθρώπους που ζουν σε σπίτια μόνο με ενήλικες, π.χ. φοιτητές που συγκατοικούν ή οικογένειες όπου τα παιδιά έχουν επιστρέψει μετά το πανεπιστήμιο, το μπάνιο πιθανότατα αντιμετωπίζεται ως καθαρά λειτουργικός χώρος. Αυτή η ομάδα τείνει να αποφεύγει τα μπάνια μεγάλης διάρκειας και χρησιμοποιεί συνήθως το ντους. Σε αυτά τα σπίτια, το μπάνιο είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος αποθήκευσης του πλυντηρίου. Συνήθως, είναι λίγο δύσκολο να απολαύσει κανείς στιγμές χαλάρωσης στο μπάνιο, καθώς πιθανόν να πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας

Χρησιμοποιεί ο κόσμος μπιντέ;

Τα μπιντέ είναι πολύ συνηθισμένα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ σε κάποιες άλλες όχι και τόσο. Εδώ και χρόνια, οι σχεδιαστές μπάνιου αναρωτιούνταν πόσο συχνά χρησιμοποιούνται. Η έρευνα χαρτογράφησης κίνησης δεν απαντά ξεκάθαρα σε αυτό το ερώτημα. Σε ένα νοικοκυριό, το μπιντέ δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ σε ένα άλλο χρησιμοποιούνταν καθημερινά. Τα ποσοτικά μας δεδομένα δείχνουν ότι εκτός από την Ιταλία, όπου τα μπιντέ θεωρούνται σημαντικό τμήμα της καθημερινής ρουτίνας στο μπάνιο, αυτή η μονάδα χρησιμοποιείται ελάχιστα. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σπάνια χρησιμοποιούν το μπιντέ.

Ζεστά ντους και κρύα μπάνια

Σύμφωνα με μια σύνθετη ανάλυση όλων των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα χαρτογράφησης κίνησης, οι μπανιέρες δεν χρησιμοποιούνται πολύ, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο ντους, στο πλαίσιο της καθημερινής τους υγιεινής. Ενδέχεται να έρχεται η ώρα όπου η μπανιέρα στο κύριο μπάνιο δεν θα είναι πλέον μη διαπραγματεύσιμο βασικό στοιχείο.

Έχουν δίκιο τα ζευγάρια;

Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, τα ζευγάρια διατηρούν το χώρο του μπάνιου τους καθαρό και τακτοποιημένο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν το κίνητρο να διατηρούν το χώρο του μπάνιου καθαρό για το σύντροφό τους, ενώ δεν έχουν την αναστάτωση που συνοδεύει την οικογενειακή ζωή.

Ιδανική χρήση του χώρου;

Με βάση την έρευνα χαρτογράφησης κίνησης, ο designer και Σύμβουλος Σχεδιασμού της Ideal Standard, Robin Levien, προτείνει αναδιαμόρφωση, δηλώνοντας ότι η πλειονότητα των μπάνιων δεν έχουν την βέλτιστη σχεδίαση.

Ποιος αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο μπάνιο;

• Ο μέσος όρος πρωινής χρήσης του μπάνιου (ντους, τουαλέτα, νιπτήρας) είναι 25 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.
• Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το μπάνιο λιγότερο σε σχέση με άλλους λαούς, μόλις 19 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Δεύτεροι έρχονται οι Γερμανοί με 27 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, ακολουθούν οι Ιταλοί με 27 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Τέλος οι Γάλλοι με 27 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα.
• Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το μπάνιο 1 λεπτό και 13 δευτερόλεπτα περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες.
• Από όσους κάνουν μπάνιο, μόνο το 36% επιλέγει καθημερινά την χρήση της μπανιέρας αντί για το ντους, ανεξαρτήτως φύλου.
• Τα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών χρησιμοποιούν το μπάνιο 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα περισσότερο από τα άτομα ηλικίας άνω των 55. Ενώ είναι πιθανότερο να ασχολούνται με το Facebook παρά να διαβάζουν κάποιο βιβλίο.
• Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μπανιέρες χρησιμοποιούνται λιγότερο. Το 33% των νοικοκυριών που διαθέτουν ξεχωριστή μπανιέρα, τη χρησιμοποιούν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
• Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της μπανιέρας. Το 50% όσων διαθέτουν ξεχωριστή μπανιέρα, τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
• Το 35% των νοικοκυριών στη Γαλλία δεν έχουν τουαλέτα στο κύριο μπάνιο τους, τοποθετώντας την σε ξεχωριστό χώρο, ενώ το 95% των Ιταλών έχουν μπιντέ.
• Οι ηλικίες 18-30 θέλουν έναν χώρο μπάνιου που να μπορούν να τον μοιράζονται. Αλλά τα ντους για δύο γίνονται λιγότερο ελκυστικά όταν οι ερωτώμενοι φτάσουν στην ηλικία των 30. Όταν φτάσουν στην ηλικία των 50, το μπάνιο είναι ένας καθαρά ιδιωτικός χώρος.
• Οι Γερμανοί είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τα μπάνια που διαθέτουν, ενώ οι Βρετανοί είναι οι πιο ευχαριστημένοι.

Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική διαδικασία της έρευνας χαρτογράφησης κίνησης

Προκειμένου να παρακολουθήσουμε τις συμπεριφορές στο μπάνιο, δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο ανιχνευτή ανθρώπινης κίνησης, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε έρευνα μπάνιου. Με δύο αισθητήρες βάθους σε κάθε μπάνιο για ακριβή τρισδιάστατη παρακολούθηση του ανθρώπινου σώματος, κατορθώσαμε να παρακολουθούμε ταυτόχρονα έως και τέσσερα άτομα σε κάθε τοποθεσία. Η χρήση πολλών αισθητήρων διασφάλισε επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης ατόμων σε μη ενιαίους χώρους.

Τα δεδομένα που συλλέξαμε περιλάμβαναν λεπτομέρειες για τη θέση και την περιστροφή 22 βασικών αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος. Τα δεδομένα αυτά σημάνθηκαν με έναν κωδικό ώρας και ένα μοναδικό αναγνωριστικό ανά χώρα και μηχάνημα. Κατόπιν συγχρονίστηκαν, σε πραγματικό χρόνο, από την τοποθεσία σε έναν κόμβο διαχείρισης στο Λονδίνο.

Από τον κεντρικό κόμβο, χρησιμοποιήσαμε ειδικό λογισμικό για να διεξάγουμε στατιστική ανάλυση των κινήσεων και των χρόνων εντός των χώρων.

Η τριγωνομέτρηση όλων των δεδομένων μας επέτρεψε να επισημάνουμε μοτίβα, τάσεις και θέματα στη χρήση του μπάνιου ανάλογα με τις πηγές έρευνας, καθώς και να διεξάγουμε περαιτέρω ανάλυση για να αποκαλύψουμε νέες πτυχές.

Συνάντηση με τους ανθρώπους της έρευνας

Sara Galer, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sara ζει με τον άνδρα της, Paul, και το τρίχρονο γιο τους, Sam, στο Rotherham, στην Αγγλία. Έχουν ένα σπίτι πέντε δωματίων με ένα μικρό οικογενειακό μπάνιο και ένα μικρό μπάνιο έξω από τη μεγάλη κρεβατοκάμαρα. Τόσο το μπάνιο όσο και το ντους έχουν υψηλή ζήτηση, με τον Paul να χρησιμοποιεί το ντους ως «χώρο σκέψης» για νέες επιχειρηματικές ιδέες και το γιο τους να χρησιμοποιεί το χώρο για παιχνίδι.

Marta Kisluk: Ηνωμένο Βασίλειο
Η Marta ζει με το φίλο της και τον ξάδερφό της στο Βόρειο Λονδίνο σε ένα διαμέρισμα δύο ορόφων. Το κύριο μπάνιο που διαθέτει μπανιέρα και ντους βρίσκεται στον πάνω όροφο και εξυπηρετεί όλους τους συγκάτοικους. Το ντους χρησιμοποιείται ιδιαίτερα τα πρωινά με τη Marta και το φίλο της να αγωνίζονται να ετοιμαστούν πριν τις 8 π.μ. Το ντους χρησιμοποιείται από τη Marta για αναζωογόνηση πριν τη δουλειά της, αλλά συχνά απογοητεύεται από τη χαμηλή πίεση του νερού λόγω της θέσης του μπάνιου στο πάνω μέρος του σπιτιού.

Alberto Mora, Ιταλία
Ο Alberto ζει στο Μιλάνο με το συγκάτοικό του. Έχουν ένα μπάνιο με μπανιέρα και μπιντέ. Οι συγκάτοικοι ανταγωνίζονται για τη χρήση του μπάνιου τα πρωινά και πολλές φορές χρησιμοποιούν το χώρο ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές το ένα άτομο είναι στη μπανιέρα, ενώ το άλλο βουρτσίζει τα δόντια του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Alberto σε σχέση με το μπάνιο είναι η έλλειψη χώρων αποθήκευσης, ενώ θα προτιμούσε να έχει ντους αντί για μπανιέρα.

Fiammetta Vitali, Ιταλία
Η Fiammetta ζει μόνη της σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στο Μιλάνο. Στο μπάνιο της υπάρχει μια μπανιέρα, ένα ντους και ένα πλυντήριο. Για τη Fiammetta, το μπάνιο είναι ένα πολύ πρακτικό δωμάτιο, όπου μπορεί να ετοιμαστεί, ενώ ταυτόχρονα τον χρησιμοποιεί και ως χώρος αποθήκευσης του πλυντηρίου της. Αποτελεί επίσης το μπάνιο για τη γάτα της, καθώς η άμμος της βρίσκεται σε αυτό το δωμάτιο.

Arnaud και Aurelie Thizy, Γαλλία
Οι Aurelie και Arnaud Thizy ζουν στη Lyon με τα δύο παιδιά τους, ηλικίας τριών χρονών και πέντε μηνών. Στο κύριο οικογενειακό μπάνιο υπάρχει μία μπανιέρα, ένα ντους, ένα πλυντήριο και ένα στεγνωτήριο. Η Aurelie αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο στο μπάνιο σε σχέση με τους υπόλοιπους, πλένοντας και παίζοντας με τα παιδιά στην μπανιέρα και χρησιμοποιώντς το πλυντήριο ρούχων. Το πιο απογοητευτικό πράγμα στο οικογενειακό μπάνιο είναι η έλλειψη χώρων για το κρέμασμα των πετσετών και των ρούχων. Με αποτέλεσμα να καταλήγουν και τα δύο στο πάτωμα.

Aurelie Poss, Γαλλία
Η Aurelie ζει μόνη της στο Παρίσι σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα με ένα μπάνιο, που περιλαμβάνει έναν νιπτήρα, μια τουαλέτα και ένα ντους. Η Aurelie βλέπει το μπάνιο ως χώρο περιποίησης και παραδέχεται ότι περνά αρκετή ώρα στο ντους. Είναι ικανοποιημένη με το μπάνιο της, αλλά ιδανικά θα ήθελε να διαθέτει μπανιέρα.

Martin Bischof, Γερμανία
Ο Martin, 33 ετών, ζει με τη φίλη του στο Solingen, στη Γερμανία. Έχουν ένα μεγάλο μπάνιο με ανεξάρτητο ντους, τουαλέτα και νιπτήρα. Τα διαφορετικά ωράρια εργασίας του ζευγαριού σημαίνουν ότι σπάνια διεκδικούν χρόνο στο μπάνιο, ενώ βλέπουν το χώρο περισσότερο ως χώρο περιποίησης παρά ως χώρο χαλάρωσης. Ο Martin πιστεύει ότι εάν είχαν μπανιέρα, θα περνούσαν περισσότερο χρόνο στο δωμάτιο και ότι η φίλη του θα απολάμβανε ιδιαίτερα τη χαλάρωση που προσφέρει ένα αφρόλουτρο στην μπανιέρα.

David Ochsenknecht, Γερμανία
Ο David ζει στο Wuppertal, στη Γερμανία μαζί με τη σύντροφό του Nicole, τον τετράχρονο γιο του, Yannis, ενώ περιμένουν και δεύτερο παιδί. Το κύριο οικογενειακό μπάνιο έχει μια μπανιέρα με προσαρμογή ντους, καθώς και ανεξάρτητο ντους. Το οικογενειακό όνειρο είναι να έχουν ένα χώρο χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Όμως, το σημερινό μπάνιο τους δεν τους εμπνέει.

Keywords
ερευνα, ideal standard, εν λόγω, ideal, φαρμακεια, οφείλεται, facebook, γαλλια, paul, σημαίνει, lyon, david, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, μπανιας, τελος του κοσμου, lyon, αποτελεσματα, χωρες της ευρωπης, χωρες, γατα, γερμανια, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, ιταλια, λονδινο, μιλανο, ονειρο, πιεση, πλαισιο, ωρα, ideal, ideal standard, αμμος, ατομο, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γονεις, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, δοντια, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, ενιοτε, ερχεται, ερχονται, ετων, ζευγαρια, ζωη, ιδεες, ειδος, ηλικια, λεπτομερειες, μικρο, μπανιο, νοικοκυριο, ομαδα, οικογενεια, ορος, οφείλεται, παιδι, παιδια, παρισι, πλυντηριο, σιγουρα, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, τμημα, υψηλη, φαρμακειο, φορα, δικιο, david, δωματιο, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, paul, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, υπνοδωματιο
Τυχαία Θέματα