Οι ελληνίδες εμβολιάζονται κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η πρόληψη αποτελούσε από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο στοίχημα της ιατρικής. Μέσα από τη βασική αυτή φιλοσοφία αναδεικνύεται η ανάγκη της ανάπτυξης νέων εμβολίων που να στοχεύουν σε σημαντικά νοσήματα όπως ο καρκίνος.

Ένα σημαντικό βήμα επιτεύχθηκε πριν από 6 χρόνια με την κυκλοφορία των εμβολίων έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ενός ιού που αποτελεί το μοναδικό αίτιο καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας αλλά ενέχεται και σε καρκίνους άλλων περιοχών, όπως  και σε άλλα σοβαρά νοσήματα.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός με τα 2 διαθέσιμα εμβόλια έχει ξεκινήσει

από τον Ιανουάριο του 2007 εστιάζοντας στα μικρά κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες έως την ηλικία των 26 ετών.

  Πως καταφέρνει ένα εμβόλιο να προστατεύσει από έναν καρκίνο;

Ο λόγος είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε έναν ιό, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτή η επαναστατική θεωρία επιβεβαιώθηκε μέσα από μία τεράστια σειρά ερευνητικών εργασιών που απέδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταλλάσει τα κύτταρα που προσβάλλει σε καρκινικά. Από τον ιό αυτόν κινδυνεύει κάθε σεξουαλικά ενεργής άνθρωπος, μια και ο ιός HPV είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και δεν υπάρχει  αποτελεσματικός τρόπος προστασίας. Ο ίδιος ιός προκαλεί και άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του αιδοίου και του κόλπου που αποτελούν μάλιστα μορφές καρκίνου που δεν μπορούν να ελεγχθούν έγκαιρα με μεθόδους όπως το τεστ Παπανικολάου. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι ο ιός έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υποστραφεί από μόνος του. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μπορεί  να αποτελεί την αποκλειστική αιτία του καρκίνου τραχήλου μήτρας, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που έχει μολυνθεί θα πάθει καρκίνο. Αντίθετα 1 μόνο στις 100 γυναίκες που θα αποκτήσουν λοίμωξη από τον ιό HPV θα πάθουν καρκίνο.

Αυτή την εικόνα είχαν οι επιστήμονες όταν συνέλαβαν την ιδέα ότι θα μπορούσαν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον ιό HPV.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Πολύ μεταδοτικός, πολύ μολυσματικός, πολύ συχνός ιός

Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη. Ο ιός πιο σπάνια μεταδίδεται από την επαφή των γεννητικών περιοχών ή την επαφή των χεριών με τη γεννητική χώρα και ακόμα σπανιότερα από μολυσμένα υφάσματα και ρούχα. Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι να την εξαλείψει. O ιός HPV είναι πολύ μολυσματικός, o βαθμός μολυσματικότητας εξαρτάται από τον τύπο του ιού αλλά και από τον οργανισμό που μολύνεται.

Η λοίμωξη από HPV είναι πολύ συχνή και, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στις σεξουαλικές συνήθειες, αυξάνει συνεχώς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα έρθουν κάποια στιγμή της ζωής τους σε επαφή με τον ιό, ποσοστό το οποίο συνδυάζεται με ανάλογη αύξηση των σχετιζόμενων νοσημάτων.     

Από ποια νοσήματα προστατ

Keywords
Τυχαία Θέματα