Μόνο στο σπίτι; Προφυλάξτε το παιδί από παγίδες

13:37 5/1/2012 - Πηγή: Queen.gr

Αν αφήνετε το παιδί μόνο στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι είναι απόλυτα ασφαλές.

 Οι συνθήκες δουλειάς (ή οικογενειακής κατάστασης) μπορεί να οδηγήσουν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά μόνα στο σπίτι για λίγες ή για περισσότερες ώρες. Καλό θα είναι λοιπόν στην περίπτωση αυτή να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες για να υπάρχει ένα ιδανικά ασφαλές περιβάλλον.

1. Αξιολογείστε την ωριμότητά του. Μπορεί ένα παιδί να είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας αλλά να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στο σπίτι.

2. Μη συνδέετε την ύπαρξή του μέσα στο χώρο με υπερβολικές προσδοκίες.

Μπορεί το παιδί να αισθάνεται ανασφάλεια ή να νιώθει φόβο, οπότε λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα πριν του φορτώσετε ευθύνες.

3. Δώστε βάση στην ασφάλεια του χώρου. Δείξτε του πως να κλειδώνει την πόρτα, να έχει τα παράθυρα ασφαλισμένα, να χρησιμοποιεί τα θυροτηλέφωνα ή τη θυροτηλεόραση όταν χτυπάει το κουδούνι, να μην ανοίγει παρά μόνο σε πρόσωπα που γνωρίζει, να απαντάει  σε τηλέφωνα, να καλεί σε βοήθεια εάν κάτι συμβεί.

4. Να έχετε κάποιος κανόνες μέσα στο σπίτι που με σαφήνεια το παιδί θα μπορεί να ακολουθεί. Για παράδειγμα εάν μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να ανοίγει τον υπολογιστή, εάν μπορεί να μαγειρεύει κάτι μόνο του ή εάν μπορεί να ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα