23 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ζωή της Coco Chanel

Η ζωή της πιο σπουδαίας γυναίκας σχεδιάστριας μόδας.

1. Το «Coco Chanel» ήταν κατά το ήμισυ το αληθινό όνομα της μεγάλης αυτής μορφής της μόδας. Το πραγματικό της όνομα ήταν «Gabrielle Bonheur Chanel». Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1883 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971.

2. Η Chanel μεγάλωσε σε ένα γαλλικό ορφανοτροφείο. Είναι χαρακτηριστικές προφανώς οι μνήμες της από εκεί, μιας και το απλοϊκό και άκαμπτο φόρεμα των καλογριών και το όλο περιβάλλον επηρέασαν τα μετέπειτα σχέδια της. Οι δυσκολίες της νεαρής ζωής της την ενέπνευσαν

να ακολουθήσει έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο ζωής, πρώτα πάνω στο σανίδι, όπου απόκτησε το παρατσούκλι «Coco» και έπειτα ως δημιουργός γυναικείων καπέλων.

3. Σχετικά με το ψευδώνυμο «Coco», αυτό προέκυψε ύστερα από μια παράστασή της το 1905, όπου μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό αγράμματων θαυμαστών της στο La Rotande, μια μουσική σκηνή σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, τραγούδησε «Qui qu'a vu Coco, dans le Trocadero».

4. Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Θα ιδρύσει ομώνυμο οίκο μόδας ο οποίος μέχρι σήμερα ορίζει «τι είναι σικ, έχει στυλ και θα φορεθεί αύριο».

5. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα «Chanel No 5» ενώ η ευρηματικότητά της την ώθησε στο να επινοήσει και να κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπα το μικρό μαύρο φόρεμα (Little Black Dress).

6. Λόγω του ότι δεν άντεχε η τσέπη της τα μοδάτα ρούχα της περιόδου, τα απέρριψε και έφτιαξε δικά της, χρησιμοποιώντας στο γυναικείο ensemble σπορ jackets και γραβάτες, τα οποία μόνο οι άντρες φορούσαν στην καθημερινότητά τους.

7. Συσχετίστηκε με το μοντέρνο κίνημα, συμπεριλαμβανομένων των Ντιάγκιλεφ, Πικάσο, Στραβίνσκι και Κοκτώ. Όπως αυτοί οι καλλιτέχνες, έτσι και η ίδια ήταν αποφασισμένη να σπάσει τους παλαιούς κώδικες και να βρει ένα τρόπο να εκφράσει τον εαυτό της.

8. Ο Κοκτώ κάποτε είπε γι' αυτήν ότι «ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές και τους μουσικούς».

9. Οι καινοτομίες της Coco Chanel ήταν βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας πολλών γενεών γυναικών: τα jersey ταγέρ και φορέματα, τα ντραπέ τυρμπάν, τα πουκάμισα, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ, οι μπλούζες χωρίς γιακά, τα τουιντ (πλεχτά) ταγέρ, τα blazer, οι δίχρωμες (μπεζ με μαύρη μύτη) γόβες, τα strapless φορέματα, οι καμπαρντίνες. Δημιούργησε, επίσης, το «μικρό μαύρο φόρεμα», τη ζώνη-αλυσίδα, το άρωμα № 5, το total-look ως εικόνα, τα κοσμήματα στα ρούχα, το κασμιρένιο κάρντιγκαν, την καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, τις γυναικείες πυτζάμες (τις οποίες κατόρθωσε να κάνει και κοινωνικά αποδεκτές), το unisex στυλ, το gypsy look και τα γυναικεία παντελονια, ενώ, επίσης, αυτή ήταν που καθιέρωσε το μαύρισμα και τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες. Η Coco χρησιμοποίησε επίσης τα ζωηρά χρώματα και τα θηλυκά τυπωμένα σιφόν στα σχέδιά της που αφορούσαν στην πρωινή ένδυση. Τα βραδινά της σύνολα ακολούθησαν τη
Keywords
Τυχαία Θέματα