Βουλγαρία: Ξεκίνησε ο β’ γύρος των προεδρικών και δημοτικών εκλογών

'Ανοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Βουλγαρία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον κυβερνητικό συντηρητικό υποψήφιο, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, να είναι ο σχεδόν βέβαιος νικητής.

Ο Πλέβνελιεφ είχε επικρατήσει με διαφορά στον πρώτο γύρο, στις 23 Οκτωβρίου, όταν έλαβε...
το 40,11% των ψήφων προηγούμενος κατά τουλάχιστον 10 μονάδες του σοσιαλιστή αντιπάλου του, Ιβάιλο Κάλφιν, ο οποίος περιορίστηκε στο 28,96% των ψήφων.

Όμως, ο Ιβάιλο Κάλφιν εξασφάλισε στο β’ γύρο την υποστήριξη του κόμματος της τουρκικής μειονότητας (MDL), ενώ η ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα, η πρώην επίτροπος
της ΕΕ που κατέλαβε την τρίτη θέση την περασμένη Κυριακή, με ποσοστό 14%, δεν έδειξε κάποια προτίμηση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές ως υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους της.

Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί τον Γκεόργκι Παρβάνοφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος αδυνατούσε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα μετά από δύο πενταετίες στον προεδρικό θώκο.

Εφόσον κερδίσει ο Πλέβνελιεφ, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ θα ελέγχει και τους δύο βασικούς πυλώνες της εξουσίας.

Τέλος, επαναλαμβάνονται σήμερα και οι δημοτικές εκλογές, με τους υποψήφιους του κυβερνητικού κόμματος GERB να είναι επικεφαλής στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Δήμαρχος της Σόφιας εξελέγη ήδη από τον α’ γύρο η Ιορντάνκα Φαντάκοβα, του κόμματος GERB. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα