Βοήθεια με μία «φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή»

Στη Λισαβόνα μετέβησαν χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημαίνοντας την έναρξη των συνομιλιών για την έγκαιρη οριστικοποίηση και έγκριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία, έτσι ώστε... να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τον Ιούνιο.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να υπάρξει μία συμφωνία για το πακέτο βοήθειας στις 16 Μαΐου, τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές που
προκηρύχθηκαν μετά την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας που προωθούσε ο πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, από την πορτογαλική Βουλή και την υποβολή της παραίτησής του.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναφέρεται ότι η οικονομική βοήθεια προς την Πορτογαλία θα συνοδευθεί από πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει μία «φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή», ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» και μέτρα διατήρησης της ρευστότητας και της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, είπε ότι το πακέτο της βοήθειας υπολογίζεται στα 80 δισ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Πορτογαλία θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκε μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Σόκρατες και έφθασε στις 5 Απριλίου στο ρεκόρ των 544 μονάδων βάσης, με την απόδοση να παραμένει πάνω από το 8%.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής κρατικών ομολόγων που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία τους προσεχείς μήνες ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν τη χώρα στο να ζητήσει την υπαγωγή της στο μηχανισμό στήριξης, αποτελώντας την τρίτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης -μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Την επόμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος, περίπου 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στις 15 Ιουνίου θα χρειασθεί να καλύψει ομόλογα, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. «Είμαστε καλυμμένοι μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά τον ίδιο μήνα θα χρειασθούμε την ενεργοποίηση του προγράμματος δανειοδότησης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η συνολική αξία του οικονομικού προγράμματος, που εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Πρόκειται για κατάσταση που κανείς δεν ήθελε, έπρεπε όμως να τη σταματήσουμε», πρόσθεσε ο κ. ντος Σάντος, απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν απέναντι στο δανειοδοτικό πρόγραμμα πριν από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Ο κ. ντος Σάντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προώθησης αυστηρότερων μέτρων λιτότητας, δεδομένου ότι έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας από τότε που απορρίφθηκαν οι προτάσεις Σόκρατες. Το προηγούμενο πρόγραμμα λιτότητας προέβλεπε έκτακτη εισφορά στις συντάξεις και περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Η Πορτογαλία έχει ήδη μειώσει τις αποδοχές των δη
Keywords
Τυχαία Θέματα