Το κρατικό ταμείο συντάξεων της Ισπανίας αγόρασε 20 δισ. ευρώ χρέους

Στο αποθεματικό του ταμείου συντάξεων της Ισπανίας κατέληξε ένα 13% των μακροπρόθεσμης διάρκειας αξιόγραφων που εξέδωσε πέρυσι η χώρα, ποσοστό που μεταφράζεται σε 20 δισ. ευρώ.

Είναι μια βαθιά ανάσα για την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Το κρατικό ταμείο συντάξεων πώλησε παράλληλα κατά τη διάρκεια του 2012 ‘χαρτιά’ αξίας 4 δισ. ευρώ χωρών που αξιολογούνται με τριπλό Α, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα

με την ετήσια έκθεση των επενδυτικών του αποτελεσμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συνολικά, η κατοχή ξένων χρεογράφων του μειώθηκε κατά πέντε δισ. ευρώ κατά την ωρίμανση του χρέους.

Το ταμείο γνώρισε κατά την περσινή χρονιά την πρώτη μείωση του αποθεματικού του από την εποχή της ίδρυσής του, το 2000, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντλήσει επτά δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις των δικαιούχων, ώστε να μη χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια και αυξήσει περαιτέρω το κρατικό έλλειμμα.

Το αποθεματικό του μειώθηκε κατά 5,69%, στα 62 δισ. ευρώ, αλλά οι επιπτώσεις από την άντληση ρευστότητας από τις αποταμιεύσεις του μετριάσθηκαν από τα κέρδη που αποκομίσθηκαν χάρη στο αυξημένο βάρος του ισπανικού χρέους στην τελική τιμή πώλησης των ολλανδικών, γερμανικών και γαλλικών χρεογράφων.

Τη φετινή χρονιά το ταμείο συντάξεων θα έχει ένα προϋπολογισμό 11,44 δισ. ευρώ για την αγορά κρατικού χρέους, τόσο της Ισπανίας όσο και άλλων χωρών.

The post Το κρατικό ταμείο συντάξεων της Ισπανίας αγόρασε 20 δισ. ευρώ χρέους appeared first on Enimerwsi.gr - Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα