Τι φέρνει το σχέδιο συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Τέλος σε μια σειρά παθογενειών που ταλάνιζαν την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα επιχειρεί θα θέσει το υπουργείο Παιδείας με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά»

Με το σχέδιο συγχωνεύσεων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ

επιχειρείται να μπει τέλος σε μια σειρά παθογενειών της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως η πανσπερμία και ο κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων. Κατά βάση στα ΤΕΙ, τα ανεξάρτητα -απομονωμένα Τμήματα σε διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις χωρίς να εντάσσονται σε Σχολές, χωρίς Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με ελάχιστους φοιτητές και ακόμη λιγότερους αποφοίτους, τμήματα με αποφοίτους με πτυχία που έχουν τίτλο εξειδικευμένης κατεύθυνσης μεταπτυχιακού προγράμματος, συχνά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με πολύ μικρές επαγγελματικές προοπτικές.

Οι αριθμοί

Τα υφιστάμενα 40 ανώτατα ιδρύματα (24 πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ) από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα μειωθούν στα 33 (21 πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ), ενώ θα δημιουργηθούν και δυο «υπερδομές» στην Αττική. Το «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» στη δομή του οποίου θα ενταχθούν τα πανεπιστήμια Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό, Οικονομικό (ΑΣΟΕΕ) και Χαροκόπειο. Επίσης το «Αττικό» ΤΕΙ με τη σύμπραξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

94 τμήματα (20 πανεπιστημίου και 74 ΤΕΙ) συγχωνεύονται ή καταργούνται. Πλέον από στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 386 τμήματα από 480 που ήταν πέρσι και 533 που είχαν συνολικά ιδρυθεί. Στο αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι στρατιωτικές σχολές και οι εκκλησιαστικές ακαδημίες που δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές.

Οι άξονες της μεταρρύθμισης:

• Εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στις Σχολές.

• Ενοποιούνται τα κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας, και αυτά που έχουν να κάνουν με την Πληροφορική, στα ΤΕΙ.

• Αναδιατάσσονται χωρικά τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσα στις Διοικητικές Περιφέρειες. Η προσπάθεια εστιάζει ώστε τμήματα, τα οποία ανήκουν σε μία Σχολή, να στεγάζονται σε μία πόλη, προκειμένου να δημιουργηθεί μία κρίσιμη Ακαδημαϊκή μάζα.

Που εντοπίζονται οι αλλαγές

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων γίνονται όπου εντοπίζονται ομοειδή γνωστικά αντικείμενα και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Σε ό,τι αφορά τα τμήματα που απορροφώνται σε άλλα, το τμήμα που απορροφά είναι ο καθολικός διάδοχος του τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό εντάσσονται οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ότι δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται.

Επανεξετάζεται, επίσης, η απόδοση βέβαια, επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να υπάρξει αντιστοιχία με τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων. Και βέβαια, στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων ΤΕΙ, κάτι που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Ερωτηματικά διατυπώνονται για τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Συμβουλίου που θα συντονίζει τα πέντε πανεπιστήμια της Αττικής που θα συγκροτήσουν το νέο «ομόσπονδο» πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής».

Μέριμνα για τους φοιτητές που θα αλλάξουν πόλη

Όπως ήταν αναμενόμενο το σχέδιο συγχωνεύσεων θα υποχρεώσει κάποιες χιλιάδες φοιτητών να αλλάξουν πόλη μέσα στην οικονομική κρίση, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλλει στους φοιτητές κάποιο ποσό για τα έξοδα μετακίνησης από την πόλη που φοιτούν στην πόλη, όπου θα μετακομίσουν από την ερχόμενη χρονιά, με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι φοιτητές που θα μετακινηθούν από πόλη σε πόλη ανέρχονται στις 10.000 ενώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος η πλειονότητα θα μετακινηθεί στα όρια της Περιφέρειας που ήδη βρίσκεται το τμήμα στο οποίο φοιτούν.

Τι θα γίνει με τον αριθμό των εισακτέων

Η μείωση του συνολικού αριθμού των τμημάτων σε 386 από 480 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φέρνει και μείωση του αριθμού των εισακτέων, μιας και οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι σαφώς λιγότερες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας, όπως τη διατύπωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος φέτος ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 θα είναι 49.600. Το ποσό αυτών των θέσεων αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς και οι οποίες φυσικά θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών. Αυτός σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4% , στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα Πανεπιστήμια 15% αύξηση.

Η βάση του “10″ δεν θα επανέλθει φέτος με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει την επαναφορά της στις επόμενες Πανελλήνιες εξετάσεις με οδηγό τις φετινές εξετάσεις.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας με τη λήξη της διαβούλευσης που θα διαρκέσει 45 ημέρες θα ανακοινωθεί το Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων αυτής της χρονιάς, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα του ακαδημαϊκού χάρτη.

Με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής περιόδου τα νέα Τμήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Αθηνά θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φοιτητές τους.

Όλες οι αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

The post Τι φέρνει το σχέδιο συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα