Τέρμα στην κυριαρχία της Ευρώπης στο ΔΝΤ ζητά ο Μεξικάνος υποψήφιος

Ο Αγκουστίν Κάρστενς, ο Μεξικανός κεντρικός τραπεζίτης που είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ, ζήτησε από τους εκπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών να πάρουν θέση σύμφωνη με...
τα όσα υπερασπίζονται την τελευταία 20ετία και να θέσουν τέρμα στην κυριαρχία της Ευρώπης στο ΔΝΤ.

«Εάν δεχθούμε ότι το ΔΝΤ διευθυνόμενο από τους
Ευρωπαίους πέτυχε στο παρελθόν να βοηθήσει άλλες γεωγραφικές περιοχές σε οικονομική κρίση -υπήρξε αυτή η περίπτωση, στη Λατινική Αμερική- γιατί, λοιπόν, ένας Λατινοαμερικάνος δεν θα μπορούσε να διευθύνει, σήμερα, το ΔΝΤ, επιλύνοντας τα προβλήματα της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο κ. Κάρστενς.

Ο ίδιος δεν αμφιβάλλει ότι «η κρίση χρέους στην ευρωζώνη» όπως και η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι οι προτεραιότητες του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, άρα και του ίδιου, εφόσον εκλεγεί στο αξίωμα. Εξάλλου «τα μέλη της ευρωζώνης με πρόβλημα μεγάλων χρεών πρέπει να υιοθετήσουν αξιόπιστα οικονομικά προγράμματα, με μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια. Το ΔΝΤ κι η ΕΕ, από την πλευρά τους, θα πρέπει να τα στηρίξουν", υπογραμμίζει.

«Προκειμένου να είναι διατεθειμένες οι χώρες να αποδέχονται τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι προέρχονται από έναν απολιτικό θεσμό, που δεν αντιπροσωπεύει καμία (γεωγραφική) περιοχή», είπε ακόμα σε ταξίδι του στη Βραζιλία για την προώθηση της υποψηφιότητας του.

Τόσο η Γαλλίδα συνυποψήφια Κριστίν Λαγκάρντ, όσο κι ο Κάρστενς, προβλέπεται να περιοδεύσουν άμεσα στο Νέο Δελχί και στο Πεκίνο. Πάντως, η Βραζιλία δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τις 10 Ιουνίου όταν λήγει η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων.

Βάσει μιας συμφωνίας κυρίων, από το 1946 η διεύθυνση του ΔΝΤ ανατίθεται σε Ευρωπαίο και εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό.

Ο Κάρστενς είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, πρώην υπουργός Οικονομικών (2006-09) και υποδιευθυντής στο ΔΝΤ από το 2003 έως και το 2006.
Keywords
Τυχαία Θέματα