«Στις καλένδες» και πάλι τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση που υποχρεώθηκε να αποσύρει από την Βουλή την διάταξη που προέβλεπε τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε «εισπράξιμες» και «μη».

Μέτα από τις αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά και προέβλεπε ότι «παγώνει» η αναζήτηση για είσπραξη περίπου 45 δισ. ευρώ από τα 56,5 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές

προς το δημόσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η ρύθμιση δεν προέβλεπε διαγραφή χρεών, αλλά την μεταφορά όσων θεωρούνταν ως «ανεπίδεκτα προς είσπραξη», σε ειδικό βιβλίο για 20 χρόνια, με σκοπό να επικεντρωθεί η εφορία στα θεωρούμενα ως …πραγματικά εισπράξιμα.

Η ρύθμιση προέβλεπε ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν θα πάγωναν αλλά θα ενεργοποιούνταν στην περίπτωση που ο οφειλέτης ή οι συνυπόχρεοι αυτού επιχειρούσαν να προχωρήσουν, για παράδειγμα, σε μεταβίβαση ακινήτου. Στη ρύθμιση θα έμπαιναν οφειλές που μετά από πολυετή έρευνα, οι εφορίες δεν έβρισκαν τίποτα να εισπράξουν (πτωχευμένες επιχειρήσεις, αποβιώσαντες οφειλέτες χωρίς περιουσία και κληρονόμους κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι διαγραφή μη εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε επιχειρήσει να κάνει το 2009 ο πρωην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η τότε διάταξη αποσύρθηκε κακήν-κακώς.

Με άλλες τροπολογίες που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο κ.Σταϊκούρας:
– Αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ από την 1/4 και όχι από τις 18/3 όπως αρχικά προβλεπόταν. Τα πρώτα 100 ευρώ κερδών είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλονται συντελεστές 10% για κέρδη από 100 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

– Παρατείνεται η μεταβατική περίοδος στην οποία ο Γ.Γ. Εσόδων κ. Θεοχάρης θα ασκεί αμισθί καθήκοντα Γ.Γ. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών. Συστημάτων έως το τέλος του έτους (αντί για τις 30/6 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο).

– Σε περίπτωση ανακριβούς ή εκπρόθεσμης καταχώρησης συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης από βενζινοπώλες στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη χρήση του 2011 θα πρέπει να βεβαιωθούν και να εκδοθούν οι καταλογιστικές πράξεις εντός 3 μηνών από τη ψήφιση του ν/σ. Για τα αντίστοιχα πρόστιμα του 2012 το περιθώριο είναι 6 μήνες.

Επίσης αποσύρθηκε η διάταξη που προσδιόριζε τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε αποσυρθεί και διάταξη που προσδιόριζε και τον τρόπο της φορολόγησης τους.

The post «Στις καλένδες» και πάλι τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα