Στις 4 Φεβρουαρίου το πρώτο διαδραστικό συμπόσιο του «Thought 4 Action»

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Την επίσημη πρώτη εμφάνισή της κάνει στις 4 Φεβρουαρίου η διαδικτυακή πλατφόρμα δράσης «Σκέψη για Δράση – Thought 4 Action», που ίδρυσε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη. Διοργανώνει το πρώτο ζωντανό διαδραστικό συμπόσιο, με διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή

συνάντηση ιδεών, γνώσεων, απόψεων και εμπειριών, μέσα από την οποία οι παρευρισκόμενοι θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές διεξόδους της χώρας από την κρίση, εμβαθύνοντας στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, δεδομένου ότι θεωρούν πως η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως δομική.

Μεταξύ των ομιλητών που θα κληθούν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά των οικονομιών χωρώ που βρέθηκαν σε κρίση και να παρουσιάσουν μηχανισμούς σταθεροποίησης τέτοιων «ασθενών» οικονομιών, από την εμπειρία τους, θα βρεθούν ο τιμημένος με Νόμπελ Οικονομικών, Κύπριος Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, αλλά και η Ρουθ Ρίτσαρντσον που θεωρείται υπεύθυνη για την μετατόπιση της Νέας Ζηλανδίας από τη θέση 190 (ως αγροτοχώρα τότε) στη λίστα του ΟΟΣΑ σε νούμερο ένα σε τομείς όπως το Real Estate, ο τουρισμός και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

«Εγώ και πολλοί άλλοι που συμμετείχαμε στη σταθεροποίηση χωρών που βρίσκονταν σε κρίση, σας καλούμε να αναζητήσουμε μέσα από τη διεθνή εμπειρία και γνώση, λύσεις κατάλληλες και προσαρμοσμένες στα μέτρα της Ελλάδας μας. Το διακεκριμένο Συμβούλιο της γνωστικής μας πλατφόρμας καθοδηγεί και επιβλέπει τις εργασίες μας», λέει η ιδρύτρια της πλατφόρμας Έλενα Παναρίτη, απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες, πολιτικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και στους πολίτες της χώρας.

Τι είναι όμως το «Thought for Action». Πρόκειται για μία πλατφόρμα γνώσης, μέσα από την οποία επαγγελματίες, επιστήμονες, οικονομολόγοι, νομικοί, φυσικοί κ.α., με εμπειρία στη σταθεροποίηση χωρών που αντιμετώπισαν κρίσεις παρόμοιες με αυτή της Ελλάδας, επιχειρούν να προωθήσουν αυτό που είναι διεθνώς αποδεκτό –όπως λένε- ως απάντηση σε τέτοιου είδους κρίσεις. «Ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση γίνεται μόνο με δομικές αλλαγές», σημειώνουν, προωθώντας τον διάλογο στη βάση της τεχνογνωσίας κοινώς αποδεκτών διεθνών πρακτικών και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Άποψή τους είναι ότι η γνώση πρέπει να διαχυθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και αυτούς που διαμορφώνουν πολιτικές και απόψεις και στόχος τους η εξεύρεση των κατάλληλων για την Ελλάδα τρόπων υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων το ενιαίο μητρώο ακινήτων, το φορολογικό, οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Μέσα από τον ομώνυμο δικτυακό τόπο (www.thought4action.org) και σε συντονισμό με τον διεθνή οργανισμό «Thought for Action», η «Σκέψη για Δράση» συλλέγει αυτή τη γνώση και διαμορφώνει πλατφόρμες δράσης. Τα μέλη της συνδιαλέγονται με Έλληνες και ξένους υπεύθυνους σε ένα διαδραστικό φόρουμ, παρουσιάζοντας πώς αντιμετωπίστηκαν αντίστοιχες κρίσεις με την ελληνική σε άλλες χώρες, πώς αναδιαρθρώθηκαν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας, καθώς και πώς βλέπουν τα θέματα αυτά μέσα από έρευνες και μελέτες τους παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς. Ανοίγουν ακόμα τον διάλογο με αντιπροσωπευτικές ομάδες πολιτών, τόσο μέσα από το διαδίκτυο, όσο και με τη διοργάνωση πέντε θεματικών συμποσίων ετησίως.

Αρθρογραφώντας στη Huffington Post, η Έλενα Παναρίτη, ξορκίζει την «ανάγκη» ανταγωνισμού της Ευρώπης με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία και την καλεί να ανταγωνιστεί την …Ευρώπη, ενισχύοντας την καινοτομία, την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Καταγγέλλει την υπερβολική γραφειοκρατία που την διακατέχει και την ‘προκαλεί’ να δημιουργήσει νέο «οικονομικό οικοσύστημα» για τις επόμενες γενιές, νέες αγορές (ή Blue Oceans), επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και ιδέες, πράγμα που απαιτεί πάντως βαθιές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της ΕΕ σήμερα. Ως μία μόνο λύση με χαμηλό κόστος και μεγάλο περιθώριο κέρδους, προτείνει το τρίπτυχο «απλοποίηση, απελευθέρωση των αγορών από ρυθμίσεις και τυποποίηση των διαδικασιών».

Η κ.Παναρίτη πάντως, θεωρεί κομβικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ –λόγω της εμπειρίας του- στην επιχείρηση λύσης της ελληνικής κρίσης, ζητώντας την αποκατάσταση των σχέσεών του με τους εταίρους του στην Ευρωζώνη. Εκτιμώντας πάντως πως το πρόγραμμα προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα υποτιμούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης και επιμένοντας πως κανείς από τους τρεις δανειστές δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών στην χώρα (κάτι που θα μπορούσε κατά την ίδια να κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, που πάντως απουσιάζει από τον μηχανισμό), καλεί την Ελλάδα να βρει τη δική της λύση με μία ισχυρή ομάδα για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό.

The post Στις 4 Φεβρουαρίου το πρώτο διαδραστικό συμπόσιο του «Thought 4 Action» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα