"Στάση πληρωμών αν δεν λάβουμε τη δόση του Ιουνίου"

"Η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών αν δεν λάβουμε τη δόση του Ιουνίου", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του...
στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η δόση του Ιουνίου, τα ταμειακά αποθέματα
της χώρας επαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα υπάρξει έγκριση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αμφιβολία πως θα "κλείσει η διαπραγμάτευση", την οποία χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη, επειδή η τρόικα πλέον δεν βλέπει μόνο το το έχει γίνει, αλλά και το τι θα γίνει στο μέλλον.

Διευκρίνισε ότι η απόκλιση στα στοιχεία του προϋπολογισμού οφείλεται και στο γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο και η ύφεση βαθύτερη από όσο προέβλεπε η κυβέρνηση. "Αυτό εξηγεί το γιατί χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις", είπε .

Τόνισε επίσης ότι "η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή" και παραδέχτηκε ότι από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του προγράμματος "δεν έχει γίνει εφικτός ο στόχος του να μπορεί να βγει η χώρα στις αγορές". Ο ίδιος ανέφερε πως παρά τις αναφορές ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει, η μείωση του ελλείμματος και η πορεία της ύφεσης βρίσκεται εντός στόχων.

Πρόσθεσε ότι τους πρώτους μήνες το πρόγραμμα είχε καταφέρει τη μείωση του spread, αλλά ότι οι αποφάσεις για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης το Νοέμβριο, που προέβλεπαν δυνατότητα αναδιάρθρωσης με τους ιδιώτες επενδυτές στην "ουρά" για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, θορύβησε τις αγορές. Και σημείωσε ότι από την τότε αποκλιμάκωση μέχρι στα σημερινά νέα υψηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού, μεσολάβησαν και τα αιτήματα υπαγωγής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για βοήθεια.

Αναφορικά με την πιθανότητα απολύσεων στο Δημόσιο, υπογράμμισε ότι "επιλέξαμε την πολιτική δραστικής μείωσης του δημοσίου. Επιλέξαμε όπου υπάρχουν αναδιαρθρώσεις οργανισμών και φορέων να πάμε σε λογική μετατάξεων", συμπληρώνοντας ότι "όταν δεν μπορείς αυτομάτως να μετατάσσεις, αξιολογείς κάποιες μετατάξεις και κάποιες όχι".

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε μειώθηκε ο δημόσιος τομέας και οι δαπάνες του. "Οι συμβασιούχοι μειώθηκαν κατά 30.000 και συνολικά υπάρχουν 83.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι", είπε και επισήμανε: "Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει όλους τους δημόσιους οργανισμούς, ώστε να δει τι πρέπει να μείνει και τι όχι".
Keywords
Τυχαία Θέματα