Σκληρό πόκερ με Τρόικα για φόρους, απολύσεις και ΔΕΚΟ

Ελαστικότερη φαίνεται να προσέρχεται η Τρόικα στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα (στις 3 το μεσημέρι) για τη νέα ρύθμιση χρεών που σχεδιάζεται από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Έπειτα από πολύωρες συνομιλίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν χθες με τον υπουργό Εργασίας κ.Βρούτση εφ’όλης της ύλης (μισθούς, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ),

τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών έστειλαν email με τα οποία ζητούσαν και νέα συνάντηση σήμερα με επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και διοικητές των Ταμείων, λόγο πριν το νέο «τετ-α-τετ» Στουρνάρα-Τρόικας. Η σύσκεψη μεταξύ ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με πολυμελές κλιμάκιο της ομάδας Τόμσεν, βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι πρόεδροι του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Γεωργία Κοτίδου.
Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται «σε καλό δρόμο» και έχουν σημειωθεί «βήματα προόδου» που μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα αντιμετωπίζει με θετικότερο τρόπο τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία επιμένει σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και ελαστικότερες προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτή, ώστε να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό οφειλετών.

Το κρίσιμο ραντεβού τρόικας – Στουρνάρα Διαφαίνεται έτσι πως οι απεσταλμένοι των ελεγκτών προσέρχονται στη συνάντηση διαλλακτικότεροι για το ζήτημα της πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με περισσότερες δόσεις.
Ωστόσο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών γίνεται στη σκιά των παραιτήσεων Αθανασόπουλου και Μέργου, που ανησυχεί τους επικεφαλής των ελεγκτών για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, θέματα τα οποία χειρίζονταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αντίστοιχα.
Μεγάλο αγκάθι παραμένουν και οι αλλαγές στο δημόσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ελεγκτές αντιδρούν έντονα και στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα χρέη στις τράπεζες, επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες.
Ανησυχία προκαλεί όμως και η παραίτηση Αθανασόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν η απουσία του αφήνει ερωτηματικά για το πώς θα καλυφθεί το κενό στη ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και πόσος χρόνος θα χαθεί για να συνεδριάσει και να λάβει ξανά αποφάσεις το ΔΣ του Ταμείου.
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχεί και το θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς οι ελεγκτές θεωρούν πως έχει καταρρεύσει και απαιτούν άμεσα τη στελέχωση σώματος 2.000 ελεγκτών, ενώ προτείνουν να εκχωρηθούν «υπερεξουσίες» από το υπουργείο Οικονομικών στον ανεξάρτητο Γενικό Γραμματέα Εσόδων αλλά και να προσληφθούν ιδιωτικές εταιρίες είσπραξης των φόρων.

The post Σκληρό πόκερ με Τρόικα για φόρους, απολύσεις και ΔΕΚΟ appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα