Ρίσκο Σαμαρά με επίδειξη πυγμής

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Με τη φράση αυτή περιέγραφε στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος που είχε άμεση εμπλοκή στην απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση έπειτα και από την προσωπική σφραγίδα που έβαλε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση αυτή κάνοντας δηλώσεις έξω από το Μαξίμου… υπό βροχή σε μία προσπάθεια να κόψει τις ορέξεις των συνδικαλιστών του κλάδου αλλά και άλλων ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ΠΝΟ, Αγρότες) που ετοιμάζονται

για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς πήρε και αυτήν την απόφαση επάνω του παρά τις ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη τον οποίο ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησης που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ στήριξε απόλυτα την απόφαση της κυβέρνησης αφήνοντας μάλιστα με διαρροές σαφείς αιχμές για τη στάση του κ. Κουβέλη ο οποίος τις δύσκολες ώρες, όπως εκτιμούν στην Ιπποκράτους, φροντίζει πάντα να μένει εκτός «κάδρου» διεκδικώντας ωστόσο μερίδιο στα όποια θετικά της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως εάν το κλίμα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες τότε ο κ. Σαμαράς θα «πιστωθεί» μία ξεκάθαρη πολιτική νίκη απέναντι σε αυτές που ονομάζει συντεχνίες αλλά και στην αντιπολίτευση, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει γενίκευση των κινητοποιήσεων και ανυπακοή τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιπέτειας.

Ο τελευταίος υπουργός που είδε χθες το βράδυ τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στις δηλώσεις του φρόντισε να… απαντήσει στις ενστάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο.



«Πονοκέφαλος» το αμαξοστάσιο

Η τελευταία φορά που η κρατική μηχανή επιχείρησε μέσω των περιφερειών να επιδώσει φύλλα πορείας σε απεργούς – επί κυβέρνησης Παπανδρέου –στους ιδιοκτήτες των φορτηγών, συνοδεύτηκε από σκηνές απείρου κάλους αφού υπήρξε ένας άνευ προηγουμένου «κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα στα συνεργεία των περιφερειών και τους απεργούς.

Η επίδοση των 2500 φύλλων πορείας αυτή τη φορά θα γίνει απευθείας από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο, ακόμη και εάν υποτίθεται ότι βρουν τις πραγματικές διευθύνσεις των απεργών καλούνται να θυροκολλήσουν την απόφαση σε περίπτωση μη επικοινωνίας με τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια να μπουν στη διαδικασία της… αναζήτησής τους.

Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει ούτε και σήμερα ενώ πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να προκαλέσει συνθήκες απίστευτης συσπείρωσης στις τάξεις όλων των συνδικαλιστών στα Μέσα Μεταφοράς κάτι που ουδόλως αποκλείει το ενδεχόμενο ανάλογων αποφάσεων και για άλλους απεργούς στην περίπτωση που οι κινητοποιήσεις τους διαρκέσουν επί μέρες.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια και οι εκεί ταμπουρωμένοι απεργοί. Οι εισαγγελείς με την παραγγελία τους για αυτόφωρη διαδικασία και συλλήψεις δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν πως για να «σπάσει» το εκεί μπλόκο χρειάζεται η επέμβαση της αστυνομίας όπως έγινε και στην περίπτωση της απεργίας στη Χαλυβουργία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια κινητικότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο γραφείο του Νίκου Δένδια πάντως περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή εντολές για το πώς θα κινηθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περίπτωση πολιτικής απόφασης για επέμβαση στο αμαξοστάσιο αν και μέχρι την τελευταία στιγμή εκφράζονταν συγκρατημένες ελπίδες ότι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στους κόλπους των απεργών.

Η ερμηνεία του Συντάγματος

Η κυβέρνηση εκτός από τη… ΔΗΜ.ΑΡ. έχει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση που μιλά για «πραξικόπημα και παράνομη απόφαση». Ήδη από χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, όπως και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους απεργούς με την κυβέρνηση ωστόσο να αποφεύγει να σχολιάσει την εκεί παρουσία της αντιπολίτευσης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και εργατολόγοι επιμένουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση στερείται νομιμότητας από τη στιγμή που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιγράφεται κίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο όπως αυτοί που αποτυπώνονται στο άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημειώνουν πως επί της ουσίας πρόκειται για μία «ατέλεια του Συντάγματος» που αναγκάζει την εκτελεστική εξουσία να επικαλείται γενικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του κοινωνικού συνόλου σε έκτακτες περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να μην περιγράφονται αυτολεξεί στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, επικαλούνται από όλες τις κυβερνήσεις για την αποφυγή διατάραξης της κοινωνικής ζωής και της δημόσιας τάξης.

The post Ρίσκο Σαμαρά με επίδειξη πυγμής appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα