Πυρετός διαβουλεύσεων για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να έχουν συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, με εκπροσώπους...
των πρατηριούχων, μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Την Παρασκευή, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία
από τις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ/λίτρο, βάζοντας "φωτιά" στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Αντιδρούν οι φορείς στη Φλώρινα - Απειλούν με κλείσιμο των συνόρων

Όπως έχουν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, οι βενζινοπώλες της Φλώρινας δεν πρόκειται να προμηθευτούν ούτε να διανείμουν πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας αρχικής κινητοποίησης.

Την Τετάρτη, οι φορείς του τόπου, επιμελητήρια, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, τοπικοί σύλλογοι θα συναποφασίσουν σε σύσκεψη, τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

"Η τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης βρίσκεται πλέον σε υψηλότατα επίπεδα, γεγονός που πλήττει την οικονομία των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ήδη μόνο τον Αύγουστο πέρασαν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ 32.000 αυτοκίνητα για να προμηθευτούν βενζίνη. Δεν αποκλείεται σε λίγο να έρχονται στην περιοχή και βαρέλια με πετρέλαιο", είχε δηλώσει ο Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού.
Keywords
Τυχαία Θέματα