«Ψαλίδι» 50% και στις αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα υποστούν το «ψαλίδι» κατά 50% στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της ανεξάρτητης Αρχής όπως ισχύει και για τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, έκρινε με απόφασή του Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ).

Το θέμα απασχόλησε το Ε.Σ μετά από αίτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ζητούσε να ανακληθεί πράξη του

αρμοδίου τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, που «μπλόκαρε» το χρηματικό ένταλμα πληρωμής των μελών της.

Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί χρηματικό ένταλμα για την καταβολή 6.812 ευρώ στα μέλη της Επιτροπής.

Πρόκειται για χρήματα που θα καταβάλλονταν ως αποζημίωση για την συμμετοχή των μελών της Επιτροπής σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της, τον Απρίλιο του 2011.

Στην σχετική αίτησή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλούμενη ότι είναι ανεξάρτητη αρχή, υποστήριζε ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα μέλη της δεν πρέπει να περικοπούν.

Ακόμη ανέφερε ότι το ιδιαίτερο νομικό και πραγματικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής της επιτρέπει να δρα στο χώρο της αρμοδιότητας της κατά τρόπο εντελώς διάφορο από εκείνο των ΝΠΔΔ και για αυτό τη διαφοροποιεί από τα ΝΠΔΔ.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η προβλεπόμενη από το νόμο 3833/2010 μείωση κατά 50% των αμοιβών, αποζημιώσεων και απολαβών των μελών των συλλογικών οργάνων διοίκησης όλων ανεξαιρέτως των ΝΠΔΔ, αφορά και τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνιστά ΝΠΔΔ, παρά το μη ρητό χαρακτηρισμό της από το νόμο, καθώς μεταξύ άλλων ασκεί δημόσια εξουσία με την έκδοση εκτελεστών διοικητικών πράξεων που προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

The post «Ψαλίδι» 50% και στις αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα