Πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ στη Κύπρο

Ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της στη Κύπρο. Σημαντικό ήταν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές το ποσοστό της αποχής, το οποίο παρά τα χαμόγελα ή την απογοήτευση που έφεραν τα αποτελέσματα, αν μη τι άλλο προβληματίζει.Σύμφωνα με...
το Γενικό Έφορο Εκλογής η αποχή, άγγιξε ποσοστά ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές. Υπολογίζεται ότι ψήφισε το 80% των
εγγεγραμμένων εκλογέων.

Πως διαμορφώθηκαν τα ποσοστά

Ο ΔΗΣΥ είναι ο νικητής των εκλογών αφού κατάφερε να εξασφαλίσει δύο επιπλέον έδρες συγκεντρώνοντας ποσοστό 34.27% με άνοδο 3.75%.

Την ίδια ώρα στο ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν για την άνοδο που σημείωσαν τα ποσοστά του κόμματος κατά 1.36% φτάνοντας στο 32.67%.

Στο ΔΗΚΟ αν και σημειώθηκε μείωση στα ποσοστά του κατά 2.22% η ηγεσία του κόμματος εκφράζει την ικανοποίησή της για το 15.77% αφού ξεπερνάει το 14.5% που αποτελούσε προεκλογικό στόχο. Την ίδια στιγμή όμως, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός λέγοντας πως αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και την φθορά που αυτή προκάλεσε.

Τα ποσοστά της ΕΔΕΚ παρέμειναν αναλλοίωτα αφού συγκεντρώνει 8.93% ενώ το ΕΥΡΩΚΟ είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών με 3.88% και μείωση κατά 1.9% που μεταφράζεται πιθανότατα σε απώλεια έδρας. Οι Οικολόγοι παραμένουν στο 2.21% σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0.25%.

1 στους 5 Κύπριους δεν ψήφισε

Σημαντικό ήταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό της αποχής, το οποίο σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Εκλογής, άγγιξε ποσοστά ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με το Λάζαρο Σαββίδη ψήφισε το 80% των εγγεγραμμένων εκλογέων. Στη Λευκωσία ψήφισε το 77.%, στη Λεμεσό το 78.4%, στην Αμμόχωστο το 83.8%, στη Λάρνακα το 80.8% και στην Πάφο το 86.4%.

Οι πρώτες αντιδράσεις απο τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για καθαρή νίκη του ΔΗΣΥ. "Οι πολίτες", είπε "έστειλαν σήμερα στην κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα, μήνυμα αλλαγής πολιτικής, αλλάξει πορεία για να βγει η Κύπρος από τα αδιέξοδα. Το αποτέλεσμα δίνει στον ΔΗΣΥ τον πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κάλπης, μίλησε για αύξηση των ποσοστών του κόμματος του, μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της έντονης κριτικής από πλευράς αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για τα αποτελέσματα της σημερινής μέρας, σημείωσε ότι το εκλογικό του ποσοστό είναι ικανοποιητικό υπό τις περιστάσεις. Υπέδειξε δε, ότι το ΔΗΚΟ αγνόοησε όσους προφήτευαν την πτώση του και να πανηγυρίσουν για την ήττα του.

Στο στρατόπεδο της ΕΔΕΚ, ο Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε ικανοποίηση που, παρά τις συνθήκες ακραίας πόλωσης, και μεγάλη πίεση στον ενδιάμεσο χώρο, όπως είπε, η ΕΔΕΚ, πέτυχε να συγκρατήσει τα ποσοστά της.

Από την πλευρά του ΕΥΡΩΚΟ επικρατεί προβληματισμός από τα αποτε
Keywords
Τυχαία Θέματα