Πώς και πότε θα δηλώσετε τα ακίνητα στην εφορία

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο... η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο...
θάνατος

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012 θα υποβληθεί φέτος η δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9. Οσοι αγόρασαν είτε πούλησαν ακίνητα το 2011 υποχρεούνται να υποβάλουν το Ε9 και να συμπληρώσουν τον αριθμό και την ημερομηνία του συμβολαίου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του
συμβολαιογράφου.

Υποχρέωση για υποβολή Ε9 έχει φέτος:

- Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2011 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.
- Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2011 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.
- Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2011) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2011 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
- Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση.
Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;
Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούται οι σύζυγοι να υποβάλουν κοινό Ε9;
Ο υπόχρεος-σύζυγος υποβάλει Ε9 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.

Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου εντός του 2011 πώς θα υποβληθεί το Ε9;
Οι κληρονόμοι υποβάλλουν Ε9 έτους 2012 στο όνομα του αποβιώσαντος. Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφεί κανένα ακίνητο. Υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011 ή οι εκ διαθήκης κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011.

Οταν επέλθει μεταβολή εντός του έτους 2011 στην οικογενειακή κατάσταση λόγω θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών ποιος υποχρεούται να το δηλώσει στο Ε9;
Ο υπόχρεος - σύζυγος θα υποβάλει Ε9 έτους 2012 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης - διαγραφή - λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν στοιχεία
Keywords
Τυχαία Θέματα