Ποιες εταιρείες αντέχουν στην ύφεση

Σε καιρούς κρίσης και πέμπτης χρονιάς ύφεσης οι εταιρείες που τα καταφέρνουν κοιτούν πως θα ξεπληρώσουν τα δάνεια και πως θα αυξήσουν το ταμείο και τις εξαγωγές. Η μείωση δανεισμού είναι καθοριστικής σημασίας, διότι σ ένα από χρόνο τώρα, τα περιθώρια κερδών θα είναι υψηλότερα.Με εξαίρεση λοιπόν τις ζημιές στις τράπεζες, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν δείχνουν καταστροφή, καίτοι η χώρα διανύει ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονικά από το 2008.Γενικότερα διακρίνονται δυο κατηγορίες:Οι εταιρείες που πλήττονται σε σημαντικό

βαθμό από την εγχώρια ύφεση σε ορισμένους τομείς (τσιμέντα – λιανική ) και οι εταιρείες που έχουν δώσει το βάρος στην μείωση δανεισμού και τις εξαγωγές και το ταμείο τους.Τα σημάδια της ύφεσης που είναι απτά σε εταιρείες, όπως ο Τιτάνας (24 εκατ. ευρώ ζημιές ), όπως ο Φουρλής (11 εκατ. ευρώ ζημιές ) ή σε ενεργειακές εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος ( μείωση κερδών), υποδεικνύουν ξεκάθαρα μια αλλαγή πολιτικής στο ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες και αλλαγές στο ΦΠΑ ή στην πολιτική για τα ακίνητα.

Εταιρείες με γεμάτο ταμείο – μείωση δανεισμού και κέρδηΜότορ οιλ: Μείωση δανεισμού – αύξηση εξαγωγώνΜια από τις μεγαλύτερες μειώσεις δανεισμού εμφάνισε η Μοτορ Οϊλ η οποία συρρίκνωσε τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε 669 εκατ. ευρώ από 802 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 77 εκατ. ευρώ από 142 εκατ. ευρώ και ο τζίρος αυξήθηκε σε 9,5 δις. ευρώ λόγωαυξημένων εξαγωγών.Αutohellas: Ταμείο 107 εκατ. ευρώ – μείωση δανεισμού 15 εκατ. ευρώKαθαρά κέρδη ΕBIDTA 77,1 εκατ. ευρώ και λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώθηκαν στα 35.3 εκατ ευρώ. επέτρεψαν την ενίσχυση των διαθεσίμων σε ενοποιημένο επίπεδο που έφτασαν τα €107 εκ. παρά την παράλληλη μείωση του δανεισμού κατά €15 εκ.Κρι- κρι: ταμείο 7,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,2 εκατ. ευρώΣτον αντίποδα μια σειρά από εταιρείες όχι μόνο πραγματοποιούν κέρδη, αλλά διαθέτουν και γερό ταμείο. Ειδικότερα, η Κρι – Κρι εμφάνισε 5,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και διαθέτει ταμείο 7,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μείωσε τον δανεισμό της σε 963 χιλ. από 1,3 εκατ. ευρώ.Aegean: Ταμείο 149 εκατ.,ευρώΤαμείο 149 εκατ. ευρώ για την Aegean Airlines διατήρησε τον τζίρο της σε 653 εκατ. ευρώ και περιόρισε τις ζημιές σε 10,5 εκατ. ευρώ από 27,5 εκατ. ευρώ.ΟΛΘ: Ταμείο 87 εκατ. ευρώΗ εταιρεία παραμένει ένα ακατέργαστο «διαμάντι» αφού αύξησε το ταμείο της στα 87 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είναι αδάνειστη και εμφάνισε καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ κέρδη. Ο τζίρος αυξήθηκε στα 52 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. ευρώ.Ελβαλ: Ταμείο 39 εκατ. ευρώΜείωση δανεισμού στα 77 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ στις μακροπρόθεσμες υποχρώσεις για την Ελβαλ η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 39 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ.

The post Ποιες εταιρείες αντέχουν στην ύφεση appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα