«Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και… βλέπουμε», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Αποφασισμένος να… «απλώσει τον τραχανά» των ευθυνών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόταση που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής περιλαμβάνει πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, επιφυλάσσεται

να καταθέσει «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μέλη του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάσσεται και για κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σύνολο των λιστών και των εκρροών χρημάτων. Εκτιμούν, άλλωστε, πως κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να «απλωθεί ο τραχανάς», όπως λένε, προκειμένου αφενός να μην κατηγορηθούν για οποιαδήποτε συγκάλυψη, αφετέρου αν «πέσουν πάνω» σε ευθύνες άλλων πολιτικών προσώπων, να παραπέμπονται και αυτά σε προκαταρκτική επιτροπή. Σε μία τέτοια περίπτωση, μάλιστα, επιφυλάσσονται να καλέσουν όλους όσοι θεωρηθεί ότι μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση με την κατάθεσή τους, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου –για τον οποίο πάντως, ουδείς πρότεινε χθες να συμπεριληφθεί στην πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή- είτε για τον νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, θυμίζουν με νόημα παλιότερο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή, που απορρίφθηκε με οριακή μειοψηφία 7-6 ψήφων.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, γίνεται λόγος για «ασυλία και υπόθαλψη» που επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους όσοι επέβαλαν στην κοινωνία την «μνημονιακή εξουθένωση» και χαρακτηρίζουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως «διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας».

«Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους», σημειώνεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται ότι θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

«Ειδικότερα, θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, επιφυλασσόμενοι να καταθέσουν και συμπληρωματική πρόταση, εφόσον απαιτηθεί, επεκτείνοντας την εξέταση σε τυχόν νέα πρόσωπα ή αδικήματα προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε προκαταρκτική και για τον Ευ. Βενιζέλο

The post «Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και… βλέπουμε», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα