«Παγωμάρα» από την παγκόσμια πρώτη στο «κούρεμα» καταθέσεων

Η απόφαση να κουρευτούν οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες είναι πρωτοφανής.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, την οποία δεν επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Citibank και τις άλλες αμερικανικές τράπεζες όταν κατέρρεαν το 2008, ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση και

το ΔΝΤ στην Ιρλανδία που το πρόβλημα ήταν κυρίως τραπεζικό, στην Πορτογαλία, την Ισπανία κλπ.

Καταθέσεις ιδιωτών χάθηκαν μόνο στην περίπτωση της κατάρρευσης της Ισλανδίας και για αυτό το λόγο η Αγγλία έσυρε στα δικαστήρια την Ισλανδία.

Οι καταθέσεις είναι περιουσιακό στοιχείο, προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία και, όπως κι αν το αποκαλέσουμε, εισφορά ή κούρεμα, πρόκειται ουσιαστικά για δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Οι καταθέσεις υποτίθεται ότι έχουν διευρωπαϊκή και κρατική εγγύηση τουλάχιστον μέχρι ένα ποσό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά επιβάλλεται κούρεμα 6,75% σε ποσά έως 100.000 ευρώ και 9,9% για τα μεγαλύτερα ποσά. Που είναι λοιπόν το όριο της εγγύησης των καταθέσεων; Τι αξία έχουν οι εγγυήσεις των κρατών και της ΕΕ;

Το ό,τι θα δοθούν σε αντικατάσταση των χρημάτων που δημεύονται από το Κυπριακό Δημόσιο μετοχές των τραπεζών είναι ένα πυροτέχνημα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

The post «Παγωμάρα» από την παγκόσμια πρώτη στο «κούρεμα» καταθέσεων appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα