Οι απανωτοί φόροι πνίγουν την ελληνική βιομηχανία

Οι έμμεσες, οι έκτακτες και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχουν πλήξει μόνο όλους τους Ελληνες πολίτες, αλλά απειλούν ευθέως και την επιβίωση των βιομηχανιών που έχουν απομείνει στη χώρα. Οι βιομήχανοι, που αντιμετώπιζαν αρχικά τις παρεμβάσεις και τις απαιτήσεις της τρόικας ως ευκαιρία εκσυγχρονισμού της χώρας, προβληματίζονται πλέον για τη φορολογική πολιτική, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις αφαιρούν και τα τελευταία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής βιομηχανίας και την καθιστούν

εξαιρετικά ευάλωτη στις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι βιομηχανίες πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο απόλυτο αδιέξοδο και γι’ αυτό προχωρούν σε ενέργειες που ξαφνιάζουν όσους δεν έχουν γνώση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Η μεταφορά της έδρας των ΦΑΓΕ και Coca-Cola, όπως και η ανάλογη πρόθεση της S&B, είναι μόνον κάποια περιστατικά του ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται μεταξύ βιομηχανίας και Ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα τίθεται σε όλους τους τόνους και όχι μόνο διά της επίσημης οδού, αλλά και σε ειδικές συναντήσεις, όπως αυτή που είχε πρόσφατα ο πρωθυπουργός με τον ΣΕΒ για το υψηλό ενεργειακό κόστος που υποχρεώνεται να καταβάλλει η βιομηχανία.

Ο βρόχος των φόρων που καλούνται να πληρώνουν κατά τη διαδικασία της παραγωγής οι βιομηχανίες προστίθεται στα προβλήματα χρηματοδότησης και στο υψηλό κόστος χρήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ετήσια παγκόσμια έρευνα που κάνει η PwC ρωτώντας διευθύνοντες συμβούλους η ελληνική έρευνα έδειξε ότι σε ποσοστό 71% οι άνθρωποι που διοικούν τις ελληνικές επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι εμπόδιο στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Εχει σημασία ότι στην έρευνα, που γίνεται στη χώρα μας για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολουθούν να θεωρούν μεγάλο πρόβλημα τη συνεχή αύξηση των φόρων, τη στιγμή μάλιστα που παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρά άμεσα προβλήματα όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί το έλλειμμα και το χρέος, η απουσία χρηματοδότησης κ.λπ.

Μιλώντας στην έρευνα της PwC, o κ. Γιώργος Βυτόγιαννης, διευθύνων σύμβουλος της Foodrinco S.A., εξαγωγικής εταιρείας στον τομέα των τροφίμων – ποτών, υποστηρίζει ότι «η μεγαλύτερη οικονομική απειλή σήμερα είναι το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, οι συνεχόμενες μεταβολές στη φορολογία και το υψηλό επίπεδό της, καθώς και οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδυναμία σχεδιασμού και προγραμματισμού οποιωνδήποτε ενεργειών ή επενδύσεων».
Ανάλογες απόψεις διατύπωσε στην PwC και ο κ. Νικόλαος Κουμέττης, πρόεδρος της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Coca-Cola Company, ο οποίος αναφέρει ότι «η αστάθεια και η αβεβαιότητα που περιβάλλουν το φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο είναι η μεγαλύτερη απειλή στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων».

Οι επιβαρύνσεις Ειδικά για τις βιομηχανίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι περισσότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις – λόγω και του επιπλέον κόστους που επωμίζονται στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Ολες οι επιχειρήσεις είναι ευάλωτες στις τακτικές – έκτακτες φορολογίες που επιβάλλει λόγω δημοσιονομικού πανικού το κράτος. Για παράδειγμα, η έκτακτη φορολογία 4% έως 10% που επιβλήθηκε το 2010 στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 100.000 ευρώ απέδωσε 1,15 δισ. στα δημόσια ταμεία το 2011. Η ύφεση, αν δεν εξαφάνισε, συρρίκνωσε τα κέρδη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να επιβληθεί το πάγιο τέλος επιχειρήσεων – που πληρώνεται ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη κερδών. Στη συνέχεια, για να καλυφθούν οι τρύπες του Δημοσίου, το συγκεκριμένο τέλος διπλασιάστηκε και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στον φετινό Προϋπολογισμό επιπλέον έσοδα ύψους 140 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά θα συμπιέσουν περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το κόστος παραγωγής των ελληνικών βιομηχανιών εκτοξεύεται εξαιτίας των ειδικών φόρων. Εκτός του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, οι βιομηχανίες καλούνται να πληρώσουν και ειδικό φόρο φυσικού αερίου, που είναι στα 5,4 ευρώ ανά ΜWh, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 1 ευρώ ανά ΜWh. Ανάλογα δραματικές είναι και οι επιβαρύνσεις από τους ειδικούς φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για την υψηλή τάση είναι 2,5 ευρώ / ΜWh και για τη μέση τάση 5 ευρώ / ΜWh, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλεται το ελάχιστο που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και το οποίο είναι 0,5 ευρώ / ΜWh.

The post Οι απανωτοί φόροι πνίγουν την ελληνική βιομηχανία appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα