Ναυάγιο στο Eurogroup. Ανυποχώρητη η Λαγκάρντ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, με την πολύωρη συνεδρίαση να καταλήγει σε ναυάγιο, κυρίως λόγω της ανυποχώρητης στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά στον ορισμό ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τη...
διαμόρφωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ και τους τρόπους ανάσχεσης της αρνητικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Η " μπάλα" πήρε και την περίφημη δόση των 44 δισ. ευρώ,
με τον Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ, να δηλώνει ερωτώμενος για το πότε αυτή θα εκταμιευθεί: «δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό».

Οι έντονες διαφωνίες προκάλεσαν δύο φορές τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Δηλώσεις Σόιμπλε - Γιούνγκερ

Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις (σχεδόν 10 ώρες) και την ένταση που επικράτησε εντός της αίθουσας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ, μίλησε περί... ανέμων και υδάτων, κάνοντας αναφορές στο πόσο σπουδαίο είναι για την Ελλάδα που ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να προχωρήσουν σε πράξεις.

Έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters αναφέρει ότι η πορεία του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός στόχων και προβλέψεων, γεγονός που πρέπει να συνοδευτεί από αλλαγές στην αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα, το χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%, ανατρέποντας όλον τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την εξέλιξη το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου Τομέα, ίσως να αποτελεί πλέον μονόδρομο προκειμένου να μπορέσει να έχει ένα αίσιο τέλος η ελληνική περιπέτεια.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο προτείνεται η παράταση της επίτευξης του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τον περιορισμό του στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% το 2022 και το 111% του ΑΕΠ το 2030. Για να γίνει αυτό απαιτείται μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης που είναι σήμερα), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς και με έγγραφο που επικαλείται το Reuters (δείτε εδώ: ) ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα. Κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Στα άκρα η κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου

Την ίδια ώρα που τα διεθνή οικονομικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ακόμη και ημερομηνίες για την εκταμίευση σε δύο δόσεις των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (1η δόση 5 Δεκεμβρίου κα
Keywords
Τυχαία Θέματα