Μία έγκυος και ένα αγοράκι στους νεκρούς από τον σεισμό στην Ισπανία

Οι ισπανοί διασώστες στη νοτιοανατολική πόλη Λόρκα αναζητούν σήμερα τυχόν θύματα από το σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Ο απολογισμός από το σεισμό είναι...
οκτώ και όχι δέκα νεκροί όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Μεταξύ των νεκρών είναι μία έγκυος και ένα μικρό αγόρι, ενώ περίπου 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 45 σοβαρά και τρεις πολύ σοβαρά.

Η Λόρκα, μία πόλη 100.000 κατοίκων στην περιοχή Μούρθια, μοιάζει με πόλη-φάντασμα καθώς χιλιάδες κάτοικοί
της την εγκατέλειψαν από το φόβο κατολισθήσεων.

Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, μετέδωσε το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας.

Περίπου 10.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή καταλύματα, άλλοι πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε αυτοσχέδια καταλύματα από χαρτόνι ή σε σκηνές που τους παρείχαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση διέθεσε μία στρατιωτική δύναμη 350 ανδρών για να συνδράμει τις προσπάθειες των διασωστών.

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 6:46 μμ (τοπική ώρα), ήταν κοντά στη Λόρκα. Προηγήθηκε μικρότερος σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών από τον οποίο προκλήθηκαν ζημιές στις προσόψεις ορισμένων κτιρίων.

Από το σεισμό που ακολούθησε κατέρρευσαν πολλά κτίρια και το καμπαναριό μίας εκκλησίας στη Λόρκα. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στις παλαιότερες συνοικίες, όπου τα κτίρια είναι λιγότερο σταθερά. Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν καταπλακώθηκαν αυτοκίνητα και οι δρόμοι γέμισαν με συντρίμμια. Ρωγμές προκλήθηκαν σε πεζοδρόμια και τοίχους κτιρίων. Ένα γηροκομείο, το δημαρχείο της πόλης και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκαν.

Η σφοδρότητα του σεισμού συνδέεται με το ότι είχε μικρό εστιακό βάθος, δήλωσε ο σεισμολόγος Εμίλιο Καρένο.

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ισπανία από το 1969 όταν σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους στην νότια πόλη Χουέλβα, σύμφωνα με το Ισπανικό Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο. Το 1956 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Γρανάδα, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε έναν νεκρό σε σεισμό το 1997.

Στην Ισπανία σημειώνονται περίπου 2.500 σεισμοί ετησίως, αλλά στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι μικρής έντασης σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην γίνονται καν αντιληπτοί από τους κατοίκους.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης ανέστειλαν τις προγραμματισμένες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ανά την Ισπανία, ενόψει των περιφερειακών και τοπικών εκλογών της 22ης Μαϊου, από σεβασμό προς τα θύματα του σεισμού.

Η Λόρκα είναι κτισμένη πάνω σε ρωμαϊκά χρόνια και διαθέτει αρκετά μεσαιωνικά κτίρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα