Με το μυαλό στην συζήτηση της Πέμπτης

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Μπορεί τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης να διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι συζητήθηκε η ψηφοφορία της Πέμπτης για την λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ήταν ένα από τα θέματα

που κυριάρχησαν στην σύσκεψη του Μαξίμου.

Επί περίπου μία ώρα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν το επίμαχο θέμα χωρίς να κρύψουν τον προβληματισμό τους. Αφού πρώτα ενημερώθηκαν από τους Γ. Στουρνάρα και Ν. Δένδια για τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τα κρούσματα βίας συνέχισαν την συζήτηση γύρω από το πόσες κάλπες θα στηθούν την Πέμπτη για την σύσταση της προκαταρτικής επιτροπής.

Είχε προηγηθεί η αναβολή για μία ημέρα της διάσκεψης των προέδρων της βουλής προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν τρεις κάλπες. Το σκέφτεται ο Κουβέλης.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να στηθούν τρεις κάλπες όσες δηλαδή και οι προτάσεις. Ωστόσο σκεπτικός και αναποφάσιστος ήταν ο Φώτης Κουβέλης. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πρότεινε να στηθεί μία κάλπη για όλες τις προτάσεις.

Επειδή η διαδικασία της ψηφοφορίας για την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής είναι αποκλειστική ευθύνη της βουλής γι’ αυτό και κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θέλησε έξω από το Μαξίμου να δηλώσει ότι συζητήθηκε το επίμαχο θέμα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν υπάρξει συμφωνία των τριών κομμάτων και στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην διάσκεψη των προέδρων τότε την απάντηση θα δώσει η ολομέλεια της βουλής και τότε τον πρώτο λόγο θα έχει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Τι λέει ο κανονισμός της βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του κανονισμού αναφέρει χαρακτηριστικά «Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική. Σ’ αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Βουλευτής», με βάση τα όσα αναφέρει ο κανονισμός τόσο η πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (για τρεις κάλπες) θα αντιμετωπίσει πολλά και πρακτικά προβλήματα όπως και εκείνη της ΔΗΜΑΡ (που φαίνεται να τάσσεται υπέρ της μίας κάλπης) δεν μπορούν ουσιαστικά να εφαρμοστούν.

Ανησυχία για τις διαρροές

Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την ψηφοφορία της Πέμπτης.Όπως είχε αποκαλύψει το Real.gr ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στο γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ να διαμηνύσει στους γαλάζιους βουλευτές να ακολουθήσουν πιστά την κυβερνητική γραμμή κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική.

Προβληματισμός για τα κρούσματα βίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις έρευνες της αστυνομίας για τα κρούσματα βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει όλα τα κόμματα να καταδικάζουν απερίφραστα τα φαινόμενα αυτά τα οποία έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να είπε στον Ν. Δένδια να χειριστεί τις υποθέσεις των καταλήψεων των κτιρίων προσεκτικά και χωρίς την χρήση βίας.

Αντιπαράθεση ΒενιζέλουΣτουρνάρα

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Γ. Στουρνάρα να του απαντήσει γιατί απέρριψε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την μείωση της φορολογίας στις ευπαθείς ομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να του απάντησε πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση καθώς θα υπήρχαν ανισορροπίες και κενά στο φορολογικό. Τον λόγο στην συνέχεια φέρεται να πήρε ο Πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι μέτρα για την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων όπως και για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Από την στιγμή που όπως όλα δείχνουν το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ ευρώ η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων ενώ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί και η πορεία του ΕΣΠΑ.

The post Με το μυαλό στην συζήτηση της Πέμπτης appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα