Με ποιους και πως πήγαμε στις 1000 μονάδες

Μια νέα αγορά δυο ή ακόμη και τριών ταχυτήτων δημιούργησε, όπως θα δούμε, η προσέγγιση του χρηματιστηρίου στις 1000 μονάδες. Τα υψηλά επίπεδα 17 μηνών (29 Αυγούστου 2011 – 1006 μονάδες) στα οποία πλησιάσαμε χθες, κατακτήθηκαν γρήγορα. Ιδίως αν υπολογίσουμε την κίνηση από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το χρηματιστήριο βρισκόταν στις 500 μονάδες και πάνω από την χώρα «κρεμόταν» η απειλή της χρεοκοπίας. Από τη πορεία της αγοράς από τα χαμηλά της και τους κερδισμένους διακρίνουμε τέσσερις κατηγορίες ή τέσσερις βασικές αλλαγές:

1) Στα λίγα ξένα και ελληνικά funds που πόνταραν πρώτα σε ομόλογα και τώρα πουσάρουν επιλεγμένες μετοχές. Ορισμένα ξένα και ελληνικά funds- όπως το Third Point του Daniel Loeb αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τα ομόλογα – έως και 500 εκατ. δολάρια. Με αναφορές ακόμη και στον Θουκυδίδη, ο κ. Loeb ψάχνει τώρα μετοχές εταιρειών για να επενδύσει. Aνάλογα κέρδη σημείωσε και το Fund Dromeus των κ.κ Ρισβά- Μανωλόπουλου που τώρα δημιούργησαν άλλο μετοχικό fund για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές. (ΟΤΕ, Τέρνα, ΜΟΗ). Βεβαίως πρωτοπόρος στην ελληνική αγορά είναι το Silchester Fund του οποίου ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής Steven Butt είπε ότι, ποντάρει σε εταιρείες τις οποίες μπορεί να διοικήσει ακόμη κι ένας ηλίθιος»! Oι θέσεις του Silchester δικαιώθηκαν καθώς η μετοχή της ΔΕΗ απέδωσε τα υψηλότερα κέρδη μέσα στο 2012- ενώ στο τελευταίο εξάμηνο έχει σημειώσει άνοδο 192%. Ανάλογη μεγάλη θέση κατέχει το fund στον ΟΠΑΠ.

2) Στην στροφή ξένων, αλλά και Ελλήνων της λιανικής προς μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εχαε, Intralot. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση διαχειριστή ότι αυτές οι μετοχές αποτελούν πλέον ότι, ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά παλαιότερα. Όπως ακριβώς, η Εθνική ήταν σηματωρός τώρα τα σήματα λαμβάνονται από 5-6 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Και η θεαματική πορεία του τελευταίου διαστήματος δείχνει ότι, τα κέρδη κι αυτής της κατηγορίας ήταν και είναι σημαντικά.

3) Στην στροφή διαχειριστών (όπως το Naftilia Asset Management του κ. Elliott, της Alpha Trust του κ. Φ. Ταμβακάκη) προς τις μικρές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς. Εταιρείες όπως Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελβαλ, Πλαστικά Θράκης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των πρωταγωνιστών σε κέρδη τους προηγούμενους μήνες.

4) Η τέταρτη κατηγορία είναι οι τράπεζες που μοιραία και λόγω του κράτους δεν πρωταγωνιστούν στην άνοδο. Οι τραπεζικές μετοχές εξαιτίας και της ανταλλαγής ομολόγων δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Εν όψει, όμως, των αυξήσεων κεφαλαίου, το «στοίχημα» θα είναι ποιες θα παραμείνουν υπό ιδιωτική διοίκηση. H Tράπεζα Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς δίνουν τον αγώνα με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.

Η συνέχεια
Η συνέχεια του χρηματιστηρίου που εν μέρει προεξοφλεί μια θετική πορεία για την συνέχεια θα κριθεί πρώτα στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν τα ξένα κεφάλαια ακούσουν μια πρώτη επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση στον ΟΠΑΠ ή το Ελληνικό θα σπεύσουν. Η αναφορά Greek- recovery (Η ελληνική επανάκαμψη) από την Morgan Stanley δεν ήταν τυχαία και δείχνει τις διαθέσεις για την συνέχεια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει την ευκαιρία να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια, αλλά και τα οποία ελληνικά είναι εγκλωβισμένα σε καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βεβαίως, η συνέχεια δεν θα γίνει απνευστί και χωρίς κάποια διόρθωση, ειδικά για όποιες μετοχές εταιρειών έχουν αποδώσει άνω του 100% μέσα σ ένα εξάμηνο.

Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, αν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλησιάσουν τα επίπεδα τιμών του 2009-2010, τότε μάλλον έχουν μέλλον οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Από πλευράς τραπεζών, η πορεία πάνω από τις 1000 μονάδες δεν μπορεί να μην έχει και την συμβολή τους, όσο και αυτό είναι δύσκολο για τους παλιούς μετόχους. Οι Τράπεζες χρειάζονται ξένα κεφάλαια και χρειάζονται τρόπους και εργαλεία (warrants) για να το καταφέρουν.

The post Με ποιους και πως πήγαμε στις 1000 μονάδες appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα