Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» για τους κρατούμενους

Σπίτι τους φορώντας τα ειδικά «βραχιολάκια» και υπό καθεστώς παρακολούθησης με το ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης και γεωεντοπισμού τους θα μπορούν να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους κρατούμενοι ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, ενώ με παρόμοιο τρόπο μπορεί να αντικαθίστανται η προφυλάκιση κατηγορουμένου ή να παρακολουθείται κάποιος που παίρνει την άδειά του.

Η δυνατότητα αξιοποίησης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον κατ’ οίκον περιορισμό μπαίνει πλέον σε φάση διαβούλευσης ύστερα από επεξεργασία ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, για να ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων

και να εισαχθεί στη συνέχεια η σχετική ρύθμιση στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση του Ποινικού, αλλά και του Σωφρονιστικού Κώδικα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου, όπου εκτίει κάποιος την καταδικαστική ποινή του, θα μπορεί να αποφασίζει την αποφυλάκισή του υπό τον όρο τού κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, η οποία απαιτεί, πάντως, την προηγούμενη γραπτή συναίνεσή του, αφού το «βραχιολάκι» θα μαρτυρά τον τόπο όπου βρίσκεται και αν τυχόν προσπάθησε να απομακρυνθεί.

Το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα γεωεντοπισμού θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να επιτηρείται συνέχεια αν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Τη δυνατότητα απόλυσης με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση έχουν καταδικασμένοι σε κάθειρξη 5 έως 20 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής, αλλά και ισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 16 χρόνια, από τα οποία τα 14 πρέπει να έχουν οπωσδήποτε παραμείνει στη φυλακή (στην περίπτωση κατηγορουμένων για ναρκωτικά τα αντίστοιχα χρονικά όρια είναι 18 και 16 χρόνια).

Το μέτρο μπορεί να εφαρμόζεται και πριν να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη, δηλαδή όσο εκκρεμεί η εκδίκαση σε επόμενο βαθμό. Από τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρείται να εξαιρεθούν όσοι έχουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία ή συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο θα καθορίζει τον υποχρεωτικό τόπο περιορισμού του στο σπίτι, αλλά θα μπορεί επίσης να προκαθορίζει και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κατά τις οποίες θα μπορεί να βρίσκεται εκτός σπιτιού για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή λόγω συμμετοχής του σε συγκεκριμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται ότι επιβάλλεται, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του κατάδικου κατά την έκτιση της ποινής του καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων πράξεων. Αν η διεύθυνση της φυλακής διαφωνεί με την απόλυση υποβάλλεται σχετική έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής.

Πάντως ο κατάδικος μπορεί να επανέρχεται ανά 2μηνο με νέο αίτημα. Το μέτρο προβλέπεται ανάλογα και για τους ανηλίκους μετά από έκτιση του 1/3 της ποινής. Οποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει ή να καταστρέψει το «βραχιολάκι» όσο βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης με σκοπό να διαφύγει, ή αλλοιώνει τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την ηλεκτρονική επιτήρηση, τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος.

Αντίθετα όποιος συμμετέχει στις πράξεις αυτές τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών και εφόσον είναι αστυνομικός ή σωφρονιστικός υπάλληλος με κάθειρξη έως 10 ετών. Κόστος Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι το κόστος για την ηλεκτρονική επιτήρηση στον κατ’ οίκον περιορισμό αναλαμβάνει ο ίδιος ο κατηγορούμενος, εκτός αν το δικαστήριο δεχθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται οικονομικών δυνατοτήτων, οπότε το βάρος αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Επίσης προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί προσεχώς θα προσδιοριστούν τα τεχνικά μέσα και οι εξοπλισμοί που απαιτούνται για τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης. Θα οριστεί περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, θα ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έτσι ώστε η υλοποίησή του να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματική επιτήρηση των κρατουμένων χωρίς να θίγεται περαιτέρω η προσωπικότητά τους.

Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο περιμένει ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών, βελτίωση της διαγωγής των κρατουμένων και μείωση των παραβατικών φαινομένων στη φάση της άδειας από τις φυλακές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

The post Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» για τους κρατούμενους appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα