Η Ιταλία στριμώχνει την ΕΚΤ στη γωνία

Ο εφησυχασμός τελείωσε, η ευρωπαϊκή κρίση επέστρεψε. Αυτό είναι το σύνθημα που επικρατεί στα dealing rooms και στα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ανεξάρτητα από τη λύση που θα δοθεί τελικά στο πολιτικό αδιέξοδο της Ρώμης, οι αναλυτές περιμένουν μάχη για τις πολιτικές της ανάπτυξης έναντι εκείνων της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, και καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην Ιταλία, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες χώρες της περιφέρειας, αφού όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose

Manuel Barroso, ο πειρασμός του λαϊκισμού είναι μεγάλος.

Για τις αγορές, τα όσα αυτή τη στιγμή εκτυλίσσονται στην Ιταλία, είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο. Η βουτιά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 μηνών και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών, θεωρείται ενδεικτική της αναζωπύρωσης των εντάσεων της κρίσης, που θα πρέπει να αναμένεται στις αγορές.

Κυρίως, όπως προειδοποιεί ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, οι εξελίξεις στην Ιταλία ενδέχεται να υπονομεύσουν την αξιοπιστία που έως τώρα απολάμβανε στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το πρόγραμμα OMT της, για την απεριόριστη αγορά ομολόγων.

Η Deutsche Bank συμφωνεί. «Η αξιοπιστία ολόκληρου του οικοδομήματος (του προγράμματος OMT) εξ αρχής στηριζόταν στην εκτίμηση ότι ένα μνημόνιο μπορούσε να συμφωνηθεί, εάν χρειάζεται, και κυρίως, να εφαρμοστεί. Οι ιταλικές εκλογές έχουν δείξει ότι αυτή η εκτίμηση δεν είναι κατ΄ ανάγκη αληθινή», σημειώνει ο Gilles Moec, του οίκου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

The post Η Ιταλία στριμώχνει την ΕΚΤ στη γωνία appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα