Η γνήσια λίστα Λαγκάρντ στην βουλή

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Το στικάκι με τα 2.059 ονόματα καταθετών που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ καθώς και το «πλήρες cd» που έφτασε τον προηγούμενο μήνα από τη Γαλλία με τα 2.062 ονόματα μπαίνει στο μικροσκόπιο της προανακριτικής επιτροπής.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση με ψήφους 7 υπέρ και 6 κατά η Επιτροπή αποφάσισε οι βουλευτές-μέλη να πάρουν αντίγραφα του συγκεκριμένου υλικού. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

αντιπρότειναν να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πριν φτάσει στα χέρια των βουλευτών το επίμαχο υλικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν ως πρώτο μάρτυρα – εμπειρογνώμονα, την ερχόμενη Τρίτη, τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υλικού καθώς και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από αυτό πριν το παραλάβουν.

Την ερχόμενη Τρίτη επίσης ενώπιον της Επιτροπής θα κληθούν ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας καθώς και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο οποίος είχε παραλάβει την αρχικό cd που εστάλη από τη
Γαλλία.

Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να περάσουν το κατώφλι της προανακριτικής οι τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που παρέλαβαν τόσο το πρώτο cd που ήρθε από τη Γαλλία, όσο και το νεώτερο υλικό που εστάλη στην χώρα μας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην γγ του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Πάντως, η Επιτροπή δεν κατέληξε σε μία τελική λίστα μαρτύρων, παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Από τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, καθώς προτάθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκάλεσε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί να καταθέσει δια υπομνήματος η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που μονοπώλησε και τη δεύτερη συνεδρίαση ήταν η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις διαρροές προς τον τύπο. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, Ζωή Κωσταντοπούλου, Θόδωρος Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την ΝΔ «για επικοινωνιακή εκστρατεία αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται τα εξής :

«Το Κυβερνητικό χαλκείο που δρα εντός του Κοινοβουλίου δεν επιθυμεί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης να διερευνήσει την αλήθεια.
Γι’ αυτό ενορχήστρωσε τη χθεσινή επικοινωνιακή εκστρατεία αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης, με τη μέθοδο του non paper, που περιείχε φανταστικούς διαλόγους, που δήθεν έλαβαν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, κατάλληλα διαμορφωμένους για τη δημιουργία του κλίματος απαξίωσης της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου που επιθυμούν οι Κυβερνητικοί εταίροι. Οι πλαστογράφοι της πραγματικότητας έχουν αποκαλυφθεί στο Πανελλήνιο και δεν μπορούν να κρυφτούν. Το δυσάρεστο είναι ότι το non paper αναπαρήχθη «αμάσητο» από περισσότερα του ενός μέσα ενημέρωσης.Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα πανομοιότυπα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από πλείστα Μ.Μ.Ε.»

Στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε απαντητική ανακοίνωση της ΝΔ με τίτλο «Έτσι είναι η Ζωή και πώς να την αλλάξεις…», όπου αναφέρονται τα εξής :

«Την πρώτη κιόλας ημέρα συνεδριάσεως της Επιτροπής οι μετέχοντες σε αυτή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρόλαβαν και φαντάστηκαν : Νοn-paper, κυβερνητική χαλκεία εντός του Κοινοβουλίου, χειραγώγηση, αποπροσανατολισμό, παραπληροφόρηση, συσκότιση, συγκάλυψη, κουτόχορτο και πλαστογράφους. Ισοπεδώνουν την αλήθεια, ως συνήθως. Προσβάλλουν με αισχρά και γελοία ψεύδη κόμματα, θεσμού διαδικασίες, επαγγελματίες δημοσιογράφους, ως συνήθως. Συκοφαντούν τους πάντες ως συνήθως. Αποδεικνύουν, δυστυχώς ότι… έτσι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού, και πώς να τον αλλάξεις…!».

Δεν θα αμείβονται οι δικαστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη η οποία και έγινε δεκτή οι βουλευτές δεν θα αμείβονται για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή.

Ποια πολιτικά πρόσωπα πρότειναν τα κόμμα

Η ΝΔ πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες : οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Βαγγέλης Βενιζέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Δημήτρη Δρούτσα, Γιάννη Ραγκούση, Αντώνη Σαμαρά (αν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο τελικά θα είναι απαραίτητο), το ΠΑΣΟΚ τους Γ.Παπακωνσταντίνου και Ν. Παππά η ΔΗΜΑΡ τους Βαγγέλη Βενιζέλο, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμος και Γιάννη Στουρνάρας,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες : Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι θα πρέπει να κληθούν όλοι όσοι μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση.

The post Η γνήσια λίστα Λαγκάρντ στην βουλή appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα