Η εξωσωματική είναι επικίνδυνη για καρκίνο του στήθους

Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στήθους έχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε νεαρή ηλικία. Ερευνα Αυστραλών επιστημόνων έδειξε ότι οι εν λόγω γυναίκες διατρέχουν σαφώς...
μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με όσες δεν έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική, όμως οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν η τεχνητή γονιμοποίηση είναι αυτή που συμβάλλει στην εκδήλωση καρκίνου ή αν κάτι άλλο εξηγεί τον κίνδυνο.

«Δεν πρόκειται για τεράστια αύξηση του κινδύνου, που θα πρέπει να ανησυχεί ή να πανικοβάλλει κάποιον» εξηγεί η Λουίζ Στούαρτ, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το University of Western Australia στο Κρόλεϊ.

Επισημαίνει ωστόσο ότι τα ευρήματα δείχνουν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στα δύο, που θα πρέπει να την έχουν υπόψη τους οι γιατροί.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Στούαρτ και η ομάδα της συγκέντρωσαν πληροφορίες για 21.025 γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας από το 1983 έως το 2002.

Οπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που άρχισαν να ακολουθούν θεραπείες γονιμότητας γύρω στα είκοσι τέσσερα χρόνια τους και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξωσωματικές είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους συγκριτικά με τις συνομήλικές τους που είχαν υποβληθεί στην ίδια θεραπεία, χωρίς όμως να κάνουν τελικά εξωσωματική.
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerwsi