Επιτροπή για θεσμικές αλλαγές κόντρα στο «μνημονιακό παρασύνταγμα»

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Για «μνημονικό παρασύνταγμα», «κρίση του κοινοβουλευτισμού» και καταπάτηση σχεδόν κάθε έννοιας έννομης τάξης, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση-πρωτοβουλία του κόμματός του για την συγκρότηση επιτροπής για τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα.

Κατήγγειλε τις «καθεστωτικές δυνάμεις της χώρας» ότι «ετοιμάζονται να «συνταγματοποιήσουν» το μνημόνιο, δηλαδή να «συνταγματοποιήσουν» την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από την οικονομική διαπλοκή». «Δεν θα τους αφήσουμε», προειδοποίησε, προαναγγέλλοντας μία νέα θεσμική πολιτειακή οργάνωση με βάση το τρίπτυχο «Ισότητα-Αλληλεγγύη-Δικαιοσύνη».

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για συγκρότηση μίας Ομάδας Εργασίας για το Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, ζήτησε αυτή να λειτουργήσει ως ευρεία Επιτροπή της Αριστεράς, του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, στη βάση της υπεράσπισης της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της θωράκισης του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών, της εκ νέου «επιβολής της Δημοκρατίας» στους εργασιακούς χώρους, της διαφύλαξης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της προστασίας της Δημοκρατίας έναντι της οικονομικο-πολιτικής διαπλοκής. Η επιτροπή άλλωστε θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, το Κοινωνικό Κράτος και το Κράτος Δικαίου. Τον συντονισμό δε της όλης προσπάθειας αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, θέση που σηματοδοτεί και την «μεγάλη επιστροφή» του.

Παίρνοντας τον λόγο ο τελευταίος, μίλησε μεταξύ άλλων για «εκφυλιστική αλλοίωση της κοινωνικής, πολιτικής, συνταγματικής και θεσμικής δομής της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για χρεοκοπία όλων των τομέων του λεγόμενου πολιτειακού κεφαλαίου, του πνευματικού και ηθικού, του πολιτικού και θεσμικού, του παραγωγικού και πολιτισμικού, που έχουν καίρια σημασία –όπως είπε- για τη συνοχή, την ταυτότητα και την προοπτική προοδευτικής ανασυγκρότησης. «Κυριαρχεί η επικοινωνιακή, διαχειριστική, παραπολιτική και παραθεσμική πρακτική, ώστε να μη λειτουργούν κατά το Σύνταγμα ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή, ούτε η Προεδρεία της Δημοκρατίας», παρατήρησε, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες», καθώς «δεν λειτουργήσαμε όλοι με τον ίδιο τρόπο».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην προέδρου του Συνασπισμού σε θεσμικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς. «Όσο καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, τόσο δραστικοί πρέπει να είναι και οι διαρθρωτικοί, θεσμικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί», είπε, καταλήγοντας ότι «επειδή πια ο δημόσιος βίος πορεύεται με τον νόμο της αδράνειας, πρέπει αποφασιστικά να ανοίξει ο δρόμος για μία ευρεία και αναθεωρητική διαδικασία στα όρια της συντακτικής εθνοσυνέλευσης όπως θα λέγαμε άλλοτε»…

The post Επιτροπή για θεσμικές αλλαγές κόντρα στο «μνημονιακό παρασύνταγμα» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα