Εικόνες-σοκ στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά Ηλείας.

Κατά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν, τα στελέχη του οργάνου αντίκρισαν...
τρόφιμους δεμένους με ιμάντες σε κρεβάτια-κουβούκλια. Μάλιστα, ορισμένα παιδιά βρίσκονταν σε καταστολή και παρακολουθούνταν από κλειστό κύκλωμα.

Η αυτοψία διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελίες για κακομεταχείριση και θανάτους τροφίμων, οι οποίες είχαν έρθει πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Στο πόρισμά του, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει την
απουσία κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, καθώς επίσης και ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης.

Ακόμη, κάνει λόγο για κοινή διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους, κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας:

1) Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους.

2) Να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.

3) Να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας των παιδιών και των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα