Διακομματική η απαίτηση διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Παρουσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παρουσιάστηκε χθες από ένα… διακομματικό πάνελ το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Και ένα μάρκο να ήταν… Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα», στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Το περισσότερο χειροκρότημα – με εξαίρεση αυτό που επιφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι στον ίδιο τον συγγραφέα – συγκέντρωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Νότης Μαριάς, με το κοινό να επικροτεί τις απόψεις του και δη την πρότασή του για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα διεκδικήσει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις. Ο ίδιος θύμισε τον όρο που περιλαμβάνεται στην δανειακή σύμβαση της χώρας, ότι η Ελλάδα παραιτείται από οποιουδήποτε είδους συμψηφισμό με δάνεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς αυτή, ενώ επιδοκιμάστηκε από το κοινό και όταν αναρωτήθηκε «πώς γίνεται η δανείστρια χώρα της Γερμανίας να εξαναγκάζεται να δανείζεται από αυτή, παραχωρώντας μέρος της εθνικής της κυριαρχίας». Ο κ.Μαριάς μίλησε (επικαλούμενος στοιχεία από το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου) για 54 δισ. ευρώ που χρωστά η Γερμανία στην χώρα μας από το αναγκαστικό δάνειο χωρίς τους τόκους και άλλα 108 δισ. από τις αποζημιώσεις, επιτιθέμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που αφενός δεν τα διεκδικεί και επιπλέον «κουρεύει» τις ελληνικές απαιτήσεις στα 7,1 δισ. ευρώ, αφετέρου απαντώντας του στη Βουλή, του συνέστησε –όπως είπε – να πάει να τα ζητήσει εκείνος.

Ακολούθησαν δε, φωνές από το ακροατήριο, με κάποιες από αυτές να αποκαλούν τον υπουργό Οικονομικών «κρετίνο». Υποστηρίζοντας δε, ότι με πολιτική βούληση τα «χρωστούμενα» μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έδωσε το σύνθημα ότι «σήμερα ξεκινά ο αγώνας», που θα κλιμακωθεί σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας τα 162 δις ευρώ.

Εντελώς αντίθετος ήταν ο τρόπος με τον οποίο «υποδέχθηκε» το κοινό τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, τον οποίο και αποδοκίμασε, ιδιαιτέρως όταν αναφέρθηκε στην αναμενόμενη ακόμα έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει αναλάβει να βρει και να εξετάσει τα απαιτούμενα αρχεία ως το τέλος του χρόνου. Στην φράση του ότι «η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί μία διαχρονική αμαρτία των ελληνικών κυβερνήσεων», θέλοντας να δείξει πως η παρούσα κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα ζητώντας την έκθεση του ΓΛΚ, οι παρευρισκόμενοι ξεσηκώθηκαν, φωνάζοντας «και τι κάνετε εσείς για αυτό;», με τον κ. Τσούκαλη να προσπαθεί να τους ηρεμήσει μιλώντας και εκείνος για μία διακομματική επιτροπή που θα μπορούσε μάλιστα να συσταθεί από όσους βρέθηκαν στο πάνελ, με μία προσθήκη στελέχους του ΚΚΕ. Το κοινό όμως επανήλθε με εντονότερες αντιδράσεις εναντίον του όταν υποστήριξε πως δεν θα του αρκούσε καν αυτή η έκθεση, αλλά θα ήθελε και αξιολόγησή της από ανεξάρτητο μηχανισμό.

Κατά τα λοιπά, στο πάνελ βρέθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που μίλησε για την «ιστορικά και ηθικά θεμελιωμένη διεκδίκηση της Ελλάδας», θυμίζοντας σχετική του ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1996 και σημείωσε ότι ο τίτλος του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «η ηθική χρεοκοπία της Γερμανίας».

Μικρό «μανιφέστο» χαρακτήρισε το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, σημειώνοντας πως σε κάθε του σελίδα περιέχει και ένα «όχι» τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του νέου μνημονίου περνούν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και περιγράφοντάς τους ως «δειλούς, μοιραίους και άβουλους αντάμα»…

Για «κείμενο πολιτικού ακτιβισμού» μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, παραδεχόμενος την αναντιστοιχία μεταξύ του ηρωισμού που επέδειξε ο λαός της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την μη διεκδίκηση αποζημίωσης από τις ηγεσίες του αργότερα. Μίλησε για την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως προτεκτοράτο και την ανάγκη η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να αναζητήσει το δρόμο του μέτρου και των ευκαιριών της πατρίδας μας, καταδίκασε τον απόλυτο μηδενισμό και την ισοπέδωση ολόκληρου του κομματιού που χρονικά ξεκίνησε με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ και έφτασε ως την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει η θεωρία των άκρων σήμερα» και επειδή η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα, πρότεινε να αναθεωρήσουν όλοι τις σχέσεις τους με τη Δημοκρατία…

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ήταν η ομιλία του ίδιου του συγγραφέα Μανώλη Γλέζου τέλος, ειδικά όταν αναφέρθηκε σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που χάθηκαν τότε, ή σε άλλους που ζουν ακόμα και δεν έχουν σήμερα τα χρήματα να αγοράσουν το βιβλίο του… Μίλησε και εκείνος για συνολικά 162 δισ. ευρώ που δικαιούται χωρίς τους τόκους η χώρα μας και κατέθεσε δύο προτάσεις για την αποπληρωμή τους, χωρίς να πιεστεί ο γερμανικός λαός.

Την πληρωμή των γερμανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας όχι από το ελληνικό, αλλά από το γερμανικό δημόσιο και την κάλυψη από αυτό των εξόδων Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία. Αναφερόμενος δε στον τίτλο «Και ένα μάρκο να ήταν…», υποστήριξε πως θα έπρεπε να καταβληθεί ως «εγγύηση» ότι στο μέλλον η Γερμανία δεν θα διαπράξει παρόμοια ανοσιουργήματα με αυτό του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αναρωτήθηκε τέλος αν η σημερινή «επονείδιστη» στάση της ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης απέναντι στην χώρα μας είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το έπος του 40-41 σταμάτησε τελικά τον άξονα. Κάλεσε όλα τα κόμματα σε συνεργασία επί του θέματος σε πανελλαδικό επίπεδο για τη δημιουργία μιας Επιτροπής που θα διεκδικήσει τα οφελούμενα και έδωσε το σύνθημα ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στο δίκαιο αίτημα του λαού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες μεταξύ πολλών άλλων στην εκδήλωση ήταν οι : Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Πάντζας, Πάνος Τριγάζης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Σοφία Βούλτεψη κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα