O Μόντι χάνει έδαφος προς όφελος του Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι

Η Ιταλία εχει μπεί στην καυτή προεκλογική της περίοδο μετά απο ενα μεγάλο διάστημα τεχνοκρατικής διακυβερνησης.

Η χώρα θα δει αντιμέτωπους τον Μπερσάνι ο οποίος ηγείται της κεντροαριστεράς παράταξης, με τον τρίτο πόλο τον οποίο οδηγεί ο Μόντι και την νεοσυσταθείσα συμμαχία της βερλουσκονικής δεξιάς με την Λεγγα του Βορρα΄. Τα γκαλοπ της εφημερίδας Κορριερε ντελλα Σέρα δινουν 40% στην συμμαχία της κεντροαριστεράς, γύρω στο 28% στην δεξιά συμμαχία Μπερλουσκόνι-Λεγγα, 15% στον τρίτο πόλο του

Μόντι και ενα 14% να αντιστοιχεί dkalamarasστο κίνημα 5 αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο.

Η αποφασιστική είσοδος του προφεσόρ Μόντι στην πολιτική εχει δημιουργήσει διαφορετικές ισσοροπίες στο πολιτικό σκηνικό και καθώς ο εκλογικός ιταλικός νόμος ειναι σύνθετος η γερουσία θα ειναι αυτή που θα κρίνει την εκβαση των εκλογών, οπως επίσης και οι περιφέρειες του Λάτσιο(Ρώμη) και της Λομπαρδίας (Μιλανο), δεδομένου οτι σαν οι πιο μεγάλες σε πληθυσμό θα πριμοδοτήσουν με ενα εκλογικό μπόνους το κόμμα που θα εχει νικήσει σε επίπεδο περιφέρειας. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία στην Γερουσία τότε οπως φαίνεται, η συμμαχία της κεντροαριστεράς του Μπερσάνι με τον τρίτο πόλο του Μόντι θα δώσει την λύση.

Ομως αυτήν την στιγμή αρκετά γκρίζα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το κεφάλι του προφεσόρ Μόντι και την συμμαχία του κόμματός του. Η Κοριέρε ντελλα σέρα εγραψε «Γεννηθηκε η συμμαχία Μοντι, Καζίνι και Φινι και συγχρόνως γεννήθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ Μόντι, Καζίνι και Φίνι». Οπως σχολιάζουν οι ιταλοί πολιτικοί παρατηρητές, ο τρόπος που ο προφεσόρ Μόντι έχει προωθήσει την συμμαχία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο(UDC) του Πιερ Φερδινάντο Καζίνι, με το «Μελλον και Ελευθερία» το κόμμα του Τζιανφράνκο Φινι και με το κόμμα του Λούκα ντι Μοντεζέμολο που ενσωματώνεται στο κόμμα του Μόντι «Επιλογή Πολιτών», προμηνύει εναν εσωτερικό σκληρό ανταγωνισμό. Η συμμαχία έχει ήδη χωριστεί σε καλούς και δεύτερους. Ενα ρήγμα που ο Μόντι φρόντισε πριν λίγες μέρες να διευρύνει, ανακοινώνοντας οτι οι υποψήφιοι της λίστας του δεν θα είναι από αυτούς που έχουν υπάρξει κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, προσπαθώντας έτσι να κρατήσει απόσταση από αυτό που αντιπροσωπεύουν στην συνείδηση των ψηφοφόρων οι βουλευτές και το πολιτικό σύστημα.

Ολο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την φύση των κομμάτων με τα οποία εχει συμμαχήσει γιατί είναι κόμματα που εχουν δομηθεί και στηριχθεί σε ολη την χώρα μέσα από το υπάρχον εως τώρα πολιτικό συστημα και τις πρακτικές του. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Καζίνι δεν υπέκυψε στις πιέσεις του προφεσόρε να κατεβάσουν μια κοινή λίστα οχι μόνο για την γερουσία αλλα και για το κοινοβούλιο. Ο προεκλογικός αγώνας εχει ξεκινήσει. Και δεν ειναι τυχαίο οτι στο ονομα του κόμματος “Επιλογή Πολιτών με το Μοντι για την Ιταλία”, που είναι το σύμβολο όποιας γραμμης αντιπροσωπεύει αλλά επίσης είναι το κόμμα που ηγείται μιας συμμαχίας, υπάρχει το όνομα του προφεσόρε.

“Ο Μοντι κατέβασε τρεις λίστες. Μια Α΄κατηγοριας που είναι η δικιά του και δυο Β’ και Γ’ κατηγορίας που ειναι των υπολοίπων” σχολίασε φαρμακερά ενα σημαντικό στέλεχος του κόμματος του Μπερλουσκόνι.

Στα μέλη των αλλων δύο κομμάτων της συμμαχίας δεν αρέσει καθόλου να ειναι τα “μπάζα” της ιστορίας.

“Μπροστά στο Μόντι ο Μπερλουσκόνι φαντάζει κύριος” και ” Ο Μπερσάνι θα εδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό” ακουστηκε να λεγεται σε κομματική συναντιση απο μέλη της συμμαχίας. Ο Καζίνι και ο Φίνι εχουν λοιπόν να διαχειριστούν την δυσαρέσκεια που εξαπλώνεται στους κόλπους των κομμάτων τους. Αλλα οπως είπαν “μολις ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία τα πράγματα θα αλλάξουν. Competition is competition”.

Ο Καβαλιέρε με το γνωστό του σαρκασμό και μετά απο διαφορα γκάλοπ που εχει παραγγείλει να γίνουν για την συμμαχία Μόντι ειπε¨ Ο Μοντι δεν τρυπαει την οθόνη. Από τρίτος πόλος θα γένει τέταρτη δύναμη μετα κι από τον Γκρίλλο»

Για τον Μπερλουσκόνι είναι πολύ σημαντική η συμμαχία του με την Λεγγα του Βορρά, την οποία ανακοίνωσε χθες, ώστε ο πόλος Μόντι να μην λειτουργήσει για τους ψηφοφόρους σαν την μονη εναλλακτική μετά την κεντροαριστερά του Μπερσάνι.

Η αλήθεια είναι οτι ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της Ιταλίας ειχε ταυτίσει τον προφεσόρε με την Ιταλία-Ευρώπη. Τον έβλεπε σαν τον τεχνοκράτη και οχι σαν τον πολιτικό. Ξαφνικά τον βλέπει να είναι επιθετικός με τους κεντροαριστερούς θέλοντας να επιβάλει τους όρους του για το «the day after», να ανακατεύεται στα εσωκομματικά άλλων, πράγματα νορμάλ για τους πολιτικούς αλλά όχι για τον Μόντι. Ομως η Ιταλία έχει μπει στον πυρετό των εκλογών. Ολες οι κόντρες είναι λοιπόν μες το παιχνίδι. Είναι περίεργο βέβαια που η μεγαλύτερη κόντρα που αντιμετωπίζει ο Μόντι είναι μέσα στην δικιά του συμμαχία, στο δικό του σπίτι. Και οπως λέει και η λαική ελληνική παροιμία «ισως να πέσει να σε πλακώσει»! Μία αλλη Ιταλική λεει¨ «tutto il mondo e’ un paese” Ο κόσμος ολος είναι ενα χωριό!

The post O Μόντι χάνει έδαφος προς όφελος του Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα