E-agenda για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα

«Η Αθήνα αλλάζει, εξελίσσεται και δοκιμάζει νέα πράγματα. Αποπνέει έναν φρέσκο αέρα. Η Αθήνα ζει πραγματικά».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Σταυρούλα Πανοπούλου, μια νέα γυναίκα που γνωρίζει την πόλη πολύ καλά. Είναι μαζί με δύο συνομήλικες της, την Ντορέτα Λινάκη και την Τζένυ Χριστοδούλου,

οι δημιουργοί του διαδικτυακού περιοδικού deBop, ενός δωρεάν ηλεκτρονικού οδηγού για την Αθήνα, για το οποίο η κ. Πανοπούλου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το deBop φροντίζει να μαθαίνει και να μεταφέρει τα καλύτερα events, μοιράζεται ενδιαφέρουσες ιδέες για την κάθε μέρα, για μουσική, εκθέσεις, party, κινηματογράφο, θέατρο και άλλα πρωτότυπα δρώμενα. Επίσης, προτείνει εστιατόρια, bars, μαγαζιά αλλά και σημεία της πόλης τα οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς και πολλά ακόμη…».

Αποστέλλεται κάθε Τετάρτη στο email των 25 χιλιάδων εγγεγραμμένων χρηστών του, ως agenda με διαφορετικές προτάσεις για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε και άνθησε την περίοδο που ξεσπούσε η κρίση στην Ελλάδα, από τρεις νέες γυναίκες οι οποίες την ώρα που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, μετά από σπουδές και δουλειά στο εξωτερικό, έβλεπαν συνομήλικους τους να την εγκαταλείπουν.

Πρωτεργάτης, η Ντορέτα Λινάκη, δικηγόρος, μετά από δέκα χρόνια στην Αγγλία, επέστρεψε το 2009 στην Αθήνα, άρχισε να ανακαλύπτει ξανά την πόλη της και να εντυπωσιάζεται.

Έβλεπε, διάβαζε, ζούσε εκδηλώσεις, δράσεις, παραστάσεις, που της άρεσαν πολύ, αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί πουθενά. Αναρωτήθηκε λοιπόν, αν θα μπορούσε να βρίσκει όλες αυτές τις πληροφορίες κάπου συγκεντρωμένες. Τελικά έδωσε η ίδια την απάντηση και τη λύση.

Μαζί με τη μαθηματικό Σταυρούλα Πανοπούλου και την Τζένυ Χριστοδούλου, που εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, το 2009 ερασιτεχνικά και το 2010 πιο «επαγγελματικά», δημιούργησαν το deBop, που στην αγγλική αργκό (σλαγκ) σημαίνει, όπως εξηγεί η κ. Πανοπούλου, τα καλύτερα που υπάρχουν (the best things ever).

Με αυτές τις τρεις επικεφαλής, μια ομάδα νέων παιδιών επιλέγουν κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή τα καλύτερα events στην πόλη με κριτήρια, όπως τη διαφορετικότητα, τη μη υπερβολική προβολή και καταλήγουν σε τέσσερις προτάσεις για την κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Η επιλογή γίνεται από τα περίπου 150 δελτία Τύπου που λαμβάνουν καθημερινά και βέβαια από τις δικές τους ανακαλύψεις στους δρόμους της Αθήνας. Κάθε πρόταση δεν περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες γιατί «ο κόσμος έχει ήδη πολλά στο μυαλό του και εμείς απλά θέλουμε να τον ενημερώσουμε».

Να τον ενημερώσουν ότι «η Αθήνα είναι ένα νέο Βερολίνο. Αυτό έγραψε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο η αμερικανική εφημερίδα New York Times, αυτό εκφράζει και εμάς. Εμείς το βλέπουμε, αλλά είναι ευκαιρία να το δουν και άλλοι» σημειώνει η κ. Πανοπούλου.

Όσο για την κρίση και πώς η εξέλιξή της επηρεάζει την πόλη, η κ. Πανοπούλου απαντά πως «έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των εκδηλώσεων, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι μικρές προσπάθειες, τα μουσικά σύνολα, οι καινούριες ομάδες που ασχολούνται με το θέατρο, τα επιμορφωτικά σεμινάρια πχ για κατασκευή μουσικών οργάνων από ευτελή αντικείμενα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας και την πόλη μας. Μια έκθεση ζωγραφικής σε μια γειτονιά, ένας αγώνας δρόμου, ένα παζάρι, ένα εργαστήρι κάπου κρυμμένο, μια ομάδα που ψάχνει εθελοντές».

Με την κρίση έγιναν περισσότεροι εκείνοι που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν κάτι νέο, όπως σημειώνει, παρατηρώντας επίσης, πως υπάρχει περισσότερη ειλικρίνεια και ως προς τη διασκέδαση, «έχουμε στραφεί και οι δημιουργοί και το κοινό σε πράγματα πιο ανθρώπινα, πχ πολύ πιο εύκολα οι πολίτες βγαίνουν στη μικρή πλατεία της περιοχής τους να πιουν μια μπίρα και πολύ πιο εύκολα οι καλλιτέχνες θα πάνε σε αυτή την πλατεία για να παρουσιάσουν το έργο τους».

Και μπορεί κάποιος χωρίς να ξοδέψει χρήματα, να ψυχαγωγηθεί. «Το 50% των εκδηλώσεων που προτείνουμε είναι δωρεάν».

Η ομάδα του deBop δεν προτείνει μόνο, αλλά και διοργανώνει, πχ περιπάτους για καλύτερη γνωριμία με την Αθήνα, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και επαναλαμβάνονται την Άνοιξη, μετά από μια υποχρεωτική διακοπή για το διάστημα που ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Κοντόλαιμος, ψυχή της προσπάθειας αυτής, υπηρετούσε την πατρίδα. Υπερήφανες είναι οι τρεις νέες γυναίκες και για το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ που διοργανώνουν σε συνεργασία με τον trip radio, το καλοκαίρι στα Κουφονήσια.

«Δεν θέλουμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, αλλά δεν πρέπει να τσακιστεί η αισιοδοξία. Δεν αρνούμαστε την πραγματικότητα, δεν θέλουμε να βγει αυτή η εικόνα προς τα έξω, αλλά θεωρούμε ότι έχουμε ακόμα δικαίωμα να περνάμε καλά» λέει η κ. Πανοπούλου.

Και υπογραμμίζει: «Δεν είμαστε καλά οικονομικά ούτε εμείς, έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν και προσπαθούν να βρουν την ευκαιρία για το καλύτερο».

Την προσπάθειά τους έχουν αγκαλιάσει και ο κόσμος και οι δημιουργοί. «Οι πολίτες που ενημερώνονται από το debop είναι άνθρωποι από 20 έως και άνω των 50 χρόνων. Είναι τόσο διαφορετικοί, αλλά έχουν κοινό υλικό. Θέλουν κάποιου είδους ποιότητα» σημειώνει η κ. Πανοπούλου και περιγράφει τη σύνθεση της ομάδας που συμμετείχε σε περίπατο-ξενάγηση στα λατομεία του Διονύσου. «Ήταν 120 άτομα, μεγάλοι και παιδιά, ζευγάρια, μοναχικοί, κάποιοι είχαν έρθει με το σκύλο τους, ένας παπάς είχε έρθει με όλη του την οικογένεια».

Ξεχωριστές στιγμές, όταν ένας καλλιτέχνης που θαυμάζουν, ένας συγγραφέας που αγαπούν και διαβάζουν τα βιβλία του, επικοινωνεί μαζί τους για να τους ζητήσει να προτείνουν τη δουλειά του, σημάδι αναγνώρισης.

Στην προσπάθεια αυτή που έχει ως επίκεντρο την Αθήνα και τους κατοίκους της, θέλουν αρκετές φορές να έχουν και τον δήμο στο πλευρό τους και όπως λέει η κ. Πανοπούλου, «πράγματι μας βοηθούν νέοι άνθρωποι με φρέσκα μυαλά, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο».

Το deBop είναι μια δωρεάν υπηρεσία που λειτουργεί χάρη στην καλή διάθεση και στη δουλειά αυτών των νέων ανθρώπων, ενώ τις κατά καιρούς εκδηλώσεις που διοργανώνει στηρίζουν χορηγίες. Όμως τα σχέδια δεν σταματούν… Επόμενο βήμα, λεπτομέρειες του οποίου η κ. Πανοπούλου δεν ήθελε να αποκαλύψει ακόμη, «να βγάλουμε την εικόνα της πόλης, που είναι φρέσκια, σύγχρονη, αλλά διατηρεί τα στοιχεία της ταυτότητά της και σέβεται την παράδοση, ενδεχομένως και στο εξωτερικό. Την αγαπάμε πάρα πολύ την Αθήνα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

The post E-agenda για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
αθηνα, new york times, new york, νέα, απε-μπε, party, θεατρο, email, ελλαδα, λύση, σημαίνει, york, times, επηρεάζει, ειλικρίνεια, trip, radio, καλοκαιρι, enimerwsi, ειδήσεις, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, νεος παπας, ξανα, βγαινουν, βερολινο, βημα, γυναικα, δουλεια, δουλεια στο εξωτερικο, δωρεαν, κουφονησια, μουσικη, ωρα, email, radio, times, αισιοδοξια, αξιζει, ανοιξη, απε, απε-μπε, απλα, γειτονια, γινεται, γνωριμια, διαστημα, δρωμενα, ευκαιρια, ευκολα, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εξελιξη, επηρεάζει, επιτυχια, εστιατορια, εφημεριδα, ζευγαρια, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρεσια, εικονα, λεπτομερειες, λύση, λογια, μυαλο, μπε, ομαδα, παντα, παιδια, παζαρι, πεμπτη, προβληματα, ψυχη, σεμιναρια, σχεδια, ταυτοτητα, τριημερο, φεστιβαλ, αγωνας, δικαιωμα, enimerwsi, μυαλα, new york times, new york, ομαδες, πληροφοριες, party, σημαίνει, trip, υλικο, york
Τυχαία Θέματα