5 τρόποι για να μην καταστρέψει το Ίντερνετ τον εγκέφαλό σας

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοσή σας όταν είστε online, και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση πληροφοριών.

Του John M. Grohol

Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας, και η δύναμη της συνήθειας δεν είναι πουθενά πιο προφανής από τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Λίγοι από εμάς είναι αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να κάνουν
ένα πράγμα, και να αποσυνδεθούν. Παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ενημερώνει κανείς διαρκώς το λογαριασμό του στο Facebook, να...
έχει πρόσβαση επανειλημμένα στις διάφορες πηγές του ή να ασχολείται παράλληλα με διάφορες εργασίες όλο το 24ωρο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τεκμηριώνουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουμε για αυτό που κάνουμε. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι το να νιώθει κανείς κατεκυριευμένος και χαμένος στο ίντερνετ, δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια του να ζεις στην Εποχή του Διαδικτύου — μπορούμε να αλλάξουμε το πώς συμπεριφερόμαστε και το πώς αλληλεπιδρούμε όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Οι ασκήσεις εγρήγορσης (mindfulness) αποτελούν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερη επίγνωση της σχέσης μας με το διαδίκτυο. Παρέχει έναν αριθμό από αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση του άγχους και της ανησυχίας που δημιουργούνται από την προσπάθεια για οργάνωση και παρακολούθηση πολλών πληροφοριών συγχρόνως. Οι συμβουλές παρακάτω θα σας βοηθήσουν να είστε πιο συγκεντρωμένοι όταν χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ, να βελτιώσετε την απόδοσή σας online και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση με πληροφορίες.

1. Η τεχνική STOP

Η ψυχολόγος Ελίσα Γκολντστάιν έχει αναπτύξει την τεχνική STOP, προσαρμοσμένη από τη γνωστική-συμπεριφοριστική έρευνα, για να ανακουφίσει το αίσθημα της κατακυρίευσης από τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, φέρνοντας το μυαλό σας πίσω στο τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν βρίσκετε τον εαυτό σας «χαμένο» στο διαδίκτυο, ή έχετε ξεχάσει τι ψάχνατε. Τα βήματα της τεχνικής αυτής είναι:

S – (Stop) Σταματήστε την online περιήγηση ή αφήστε τον έλεγχο της αλληλογραφίας σας για αργότερα.

T – (Take) Πάρτε μια κανονική, πλήρης αναπνοή. «Αναπνέετε φυσιολογικά και ακολουθείτε την ανάσα σας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη μύτη σας», συμβουλεύει η Γκολντστάιν. «Μπορείτε ακόμα και να λέτε στον εαυτό σας ‘μέσα’ καθώς εισπνέετε και ‘έξω’ καθώς εκπνέετε, αν αυτό βοηθάει στην συγκέντρωση».

O – (Observe) Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα σας. H Γκολντστάιν σημειώνει: «Μπορείτε να σκεφτείτε τι έχετε στο μυαλό σας και παράλληλα να αντιληφθείτε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα και δεν είναι μόνιμες. Απλώς αντιληφθείτε την σκέψη, αφήστε την να υπάρχει, και συνεχίστε. Αντιληφθείτε τα συν
Keywords
Τυχαία Θέματα