Υπό το φως της ημέρας, οι τρύπες στο σχέδιο διάσωσης είναι ορατές.Το σχέδιο προκαλεί σύγχυση και δεν είναι πειστικό.

ΕconomistTo σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης.. Αυτή την εβδομάδα  η σύνοδος κορυφής υποτίθεται ότι, θα έβαζε τέλος στην κρίση του Ευρώ..Δεν έβαλε Μπορείτε να καταλάβετε τα αυτο-συγχαρητήρια. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27 Οκτωβρίου, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες , οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» για να διαλυθεί η κρίση που έχει μολύνει τη ζώνη του ευρώ για δύο σχεδόν χρόνια. Προώθησαν χρηματοδότηση σχεδιασμένη για να στηρίξει τους προβληματικούς κυριαρχικά δανειολήπτες της ευρωζώνης, συνέταξαν σχέδιο για την αποκατάσταση των τραπεζών
της Ευρώπης, ριζική περικοπή της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, και καθόρισαν τρόπους για να θέσουν τη διακυβέρνηση του ευρώ σε μια σωστή βάση. Μετά από ένα καλοκαίρι που επισκιάστηκε από την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, επέδειξαν στις αγορές ποιος ήταν το αφεντικό.
Ωστόσο, υπό το φως της ημέρας, οι τρύπες στο σχέδιο διάσωσης είναι ορατές. Το σχέδιο προκαλεί σύγχυση και δεν είναι πειστικό. Σύγχυση, γιατί η χρηματοοικονομική τεχνική του σχεδίου είναι πάρα πολύ έξυπνη κατά το ήμισυ και ευάλωτο σε απρόβλεπτες συνέπειες. Μη πειστικό, διότι λείπουν πάρα πολλές λεπτομέρειες και το σύστημα στον πυρήνα του δεν προστατεύει το ευρώ.Αυτό είναι το τρίτο ολοκληρωμένο πακέτο της ζώνης του ευρώ αυτό το έτος. Είναι απίθανο να είναι και το τελευταίο…Τα λόγια είναι φτηνά …
Πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα της συνόδου κορυφής ήταν η συμφωνία για διαγραφή του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα κατά 50%. Αυτή η εφημερίδα έχει υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, ένα σημαντικό αντάλλαγμα για την ελληνική διαγραφή χρέους, είναι ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας γύρω από τις υπερχρεωμένους ακόμη δανειολήπτες, όπως η Ιταλία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η προστασία των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι μπορούν να προχωρήσουν με την επιχείρηση του δανεισμού.
Δυστυχώς το τείχος προστασίας της ευρωζώνης είναι το πιο αδύναμο μέρος της συμφωνίας . Το κύριο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μια κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν αποκλείσει την μοναδική πηγή της απεριόριστης στήριξης: την ίδια την κεντρική τράπεζα. Οι Βόρειες κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αρνηθεί να βάλουν περισσότερα από τα δικά τους χρήματα στο ταμείο.
Αντ ‘αυτού έχουν καταλήξει σε δύο σχήματα για να τεντώσουν το EFSF. Ο ένας είναι να χρησιμοποιηθεί για να ασφαλίσει τις πρώτες απώλειες εάν οποιαδήποτε νέα ομόλογα διαγραφούν. Στη θεωρία, αυτό σημαίνει ότι η ισχύς του ταμείου διάσωσης θα μπορούσε να μεγεθυνθεί αρκετές φορές. Αλλά στην πράξη, μια «Πιστωτική ενίσχυση» δεν μπορεί να αποφέρει πολλά. Οι αγορές ομολόγων μπορεί να είναι ύποπτες των εγγυήσεων από τις χώρες, που θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι ευάλωτοι εάν υπερχρεωμένοι γείτονές τους υποστούν αναταραχή.
Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο, το EFS
Keywords
Τυχαία Θέματα