Υγρά πιάτων: Έρευνα αγοράς στα ράφια των αλυσίδων λιανικής (Μάιος 2012) – μια χούφτα πολυεθνικών ελέγχουν την ελληνική αγορά πουλώντας σε υπέρογκες τιμές.

22:33 10/5/2012 - Πηγή: Olympia

Οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που σκιάζουν κάθε ελληνικό σπίτι, πιέζουν ασφυκτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και υποχρεώνουν στην αναζήτηση του καλύτερου δυνατού συνδιασμού αγοράς προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και φθηνών τιμών στα ράφια των καταστημάτων.

Η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλή: Οι τιμές στην κρίσιμη κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αντί να υποχωρούν μπροστά στην ζήτηση που διαρκώς συρρικνώνεται, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση από την αρχή του 2012, αν και σε μικρότερη «ένταση»

σε σχέση με εκείνη του περσινού τετράμηνου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί:

Κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά»

Ιανουάριος 2011 / Ιανουάριος 2012+3%Φεβρουάριος 2011 / Φεβρουάριος 2012+2,2%Μάρτιος 2011 / Μάρτιος 2012+0,4%Απρίλιος 2011 / Απρίλιος 2012+1,5%

Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή – Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Είναι κοινό μυστικό πως τα ράφια των αλυσίδων λιανικής της χώρας μας έχουν καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια από χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα τα οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας αυξάνουν ανενόχλητα τις τιμές τους μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια από τις πιο ακριβές αγορές σε επίπεδο Ευρώπης!

Εμείς επιμένουμε ότι υπάρχουν προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» (που πρέπει να ψάνουμε σε κάθε προϊόν που αγοράζουμε για τις καθημερινές καταναλωτικές μας ανάγκες) και τα οποία στις δύσκολες μέρες μας, πέρα από όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία, είναι επι πλέον και φθηνότερα! Αυτό είναι ένα γεγονός που αγνοούμε επειδή συνηθίσαμε να ακούμε πως (τάχα) η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα!

Στην έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε (Μάιος 2012) σε κορυφαίες αλυσίδες λιανικής της χώρας μας καταγράφοντας τις λιανικές τιμές με τις οποίες πωλούνται τα διάφορα υγρά πιάτων, δηλαδή μια σημαντική κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων που είναι αναγκαία στην καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας, διαπιστώσαμε εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα ευρήματα:

Η ελληνική αγορά στον τομέα των υγρών πιάτων, εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχείται από τρείς πανίσχυρες πολυθενικές: Την Procter & Gamble , την Colgate Palmolive και την Unilever.

Η Procter & Gamble ιδρύθηκε το 1837 από τους William Procter και James Gamble,  στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2011 οι συνολικές πωλήσεις της P&G ήταν 82,6 δις Δολάρια – ο Αντιπρόεδρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της πολυεθνικής είναι ο Έλληνας Δημήτριος Παναγιωτόπουλος. Στην Ελλάδα η Procter & Gamble το 2004 εξαγόρασε τα εμπορικά σήματα μιας ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας (Rolco / ΒΙΑΝΙΛ)  που ξεκίνησε την πορεία της πριν από 64 χρόνια (1948) και είχε καθιερωθεί στην ελληνική αγορά με σειρά επιτυχημένων προϊόντων – Rol, Essex, Mirage, AVA, Forte, Rif, Roli, Purlan και V82 . Όλα τα σήματα αυτά αποκτήθηκαν το 2004 από την Αμερικανική πολυεθνική η οποία συνέχισε να τα π

Keywords
Τυχαία Θέματα