«Ξεπαγώνουν» τα εντάλματα πληρωμών

11:12 21/6/2012 - Πηγή: Olympia

«Ξεπαγώνουν» τα εντάλματα πληρωμής προμηθειών ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού των κρατικών νοσοκομείων με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Για λόγους υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, οι δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με ψήφους 22 έναντι 13 έκριναν (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) ότι είναι νόμιμες -υπό προϋποθέσεις- οι δαπάνες για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

ξεπερνώντας το σκόπελο που είχε προκληθεί με αφορμή το νόμο 3984/2011, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα έγκρισης δαπανών χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, δέχθηκε ότι η σχετική νομοθεσία μπορεί να είναι συμβατή προς το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο υπό την προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν οι σχετικές δαπάνες τα όρια του «Παρατηρητηρίου Τιμών».

Βάσει αυτού, η Ολομέλεια του Ε.Σ. υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Καραβοκύρη δέχθηκε -κατά πλειοψηφία- ότι επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και είναι ανεκτή για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στο ύψιστο δημόσιο συμφέρον της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διακινδύνευσης ανθρώπινης ζωής λόγω της έλλειψης του αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Δέχθηκε ακόμη ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και από οικονομικής πλευράς, καθώς με την επίμαχη νομοθεσία αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της δαπάνης στην απευθείας ανάθεση, να κινείται η δαπάνη εντός του πλαισίου του «Παρατηρητηρίου Τιμών».

Αντίθετα, το Δ’ Τμήμα και το αντίστοιχο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κρίνει ότι ο νόμος αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας στο μέτρο που νομιμοποιεί γενικά προμήθειες νοσοκομείων με απευθείας ανάθεση, χωρίς να ερευνά αν απαιτείτο να γίνει (λόγω ποσού) διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μη έγκριση δαπανών στο Τζάνειο, στο Θριάσειο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα το θέμα να οδηγηθεί λόγω μείζονος ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, αναμένεται ότι οι επίτροποι στα νοσοκομεία θα υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής σε απευθείας προμήθειες, εφόσον οι δαπάνες είναι εντός του «Παρατηρητηρίου Τιμών».

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι δραματικές επιστολές του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, με τις οποίες ζητούσε να «ξεπαγώσουν» άμεσα τα εντάλματα πληρωμής προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος θανάτου ασθενών. Και στις δυο επιστολές, με ημερομηνίες 4 και 7 Ιουνίου, τις οποίες είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr ο κ. Πικραμμένος εξέπεμπε SOS δεδομένου ότι σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν ακόμη και τα χειρουργεία, καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία υλικά (νήμα για τα ράμ

Keywords
Τυχαία Θέματα