Ξεμπλοκάρισμα – εξπρές 350.000 φορολογικών υποθέσεων

Με τεχνογνωσία «made in England», επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση, το ξεμπλοκάρισμα…
στην εκδίκαση των διοικητικών- φορολογικών υποθέσεων, η συσσώρευση των οποίων έχει προκαλέσει έμφραγμα και στα έσοδα του Κράτους αφού, όπως υπολογίζεται, εκκρεμούν πάνω από 350.000 υποθέσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να εισφέρουν άνω των 30 δισ. ευρώ έσοδα.

Ο υπολογισμός προκαλεί ίλιγγο και στην ελληνική πλευρά αλλά και στους τροϊκανούς, οι οποίοι έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους για την επιτάχυνση της ελληνικής δικαιοσύνης, η κατάσταση στην οποία επιδεινώθηκε με τις κινητοποιήσεις των δικαστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο (και μόνο στα διοικητικά δικαστήρια όπου εκδικάζονται οι διαφορές πολιτών -κράτους) αναβλήθηκαν πάνω από 30.000 υποθέσεις. Ενδεικτικό επίσης είναι πώς αν ένας πολίτης προσβάλλει μια απόφαση του δημοσίου σήμερα, τότε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση του θα εκδικαστεί περίπου μετά από 5-6 χρόνια!!!

Επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του Νικόλας Κανελλόπουλος στο MEGA, προετοιμάζει τη σύσταση επιτροπών που θα εξετάζουν φορολογικές προσφυγές και όχι μόνο, έτσι ώστε οι όποιες διαφορές μεταξύ κράτους και πολιτών να λύνονται σε αυτές και να μην χρειάζεται να φθάνουν στα δικαστήρια.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία σήμερα έχουν “φρακάρει”, ενώ παράλληλα επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου να πιάσουν τους στόχους των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Το υπουργείο μελετά να εφαρμόσει , επ’ αυτού, το Αγγλικό μοντέλο, και σε αυτές τις επιτροπές ( οι οποίες θα απαρτίζονται από έναν συνταξιούχο δικαστικό, ένα μέλος της διοίκησης και έναν δικαστή ) θα επιχειρείται η επίλυση της διαφοράς επί τόπου. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε και μόνο τότε θα παραπέμπεται η υπόθεση στο δικαστήριο, σε έναν και μόνο βαθμό. Δηλαδή η προσφυγή, όποιου επιθυμεί να προσφύγει στο δικαστήριο, θα εκδικάζεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό σε μια μόνο δίκη.

Έσοδα

Είναι πλέον κοινός τόπος για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ , πώς η διαδικασία των προσφυγών στα δικαστήρια από τους πολίτες όταν τους επιβάλλεται π.χ ένα φορολογικό πρόστιμο, είναι επιεικώς αποτυχημένη σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο ποιότητας δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί η βραδύτητα κίνησης της δικαιοσύνης, οδηγεί σε εκκρεμότητες ετών από τις οποίες ούτε ο πολίτης δικαιώνεται (αφού είναι δέσμιος επί χρόνια) αλλά ούτε το δημόσιο εισπράττει τελικά τα πρόστιμα, αφού η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια( και πολλοί χρησιμοποιούν τις προσφυγές για να κερδίζουν χρόνο) . Αυτός ο φαύλος κύκλος επιδεινώθηκε με την πρόσφατη κόντρα της κυβέρνησης με τους δικαστές με αφορμή τις μνημονιακές περικοπές, η οποία οδήγησε σε συνεχείς κινητοποιήσεις των δικαστών με αποτέλεσμα να αναβληθούν περί τις 30.000 συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και φορολογικές. Στόχος είναι τώρα η επανεκκίνησή τους, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

capital.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα