Τροχάδην ή Nεκρική ακαμψία ;

Γράφει ο Ανέστης Γεωργιάδης

Ο παράγοντας επενδύσεις  έχει δύο βασικούς πυλώνες , πρώτον τα απαιτούμενα επενδυτικά κεφάλαια  και δεύτερον το  θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια μπορεί κάποιος να πεί ότι μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο να βρεθούν.

Είναι απορίας άξιον  τι εμποδίζει την κυβέρνηση να πάρει  μέτρα μηδενικού κόστους , που θα δημιουργήσουν το υπόβαθρο να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι επενδύσεις όποτε και αυτές αν γίνουν.

Τα κυριότερα είναι η δημιουργία ενός σταθερού και απλοποιημένου

νομικού πλαίσιου για επενδύσεις , η απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων , σταθερό φορολογικό πλαίσιο εγγυημένο για τον επενδυτή , καταπολέμηση της διαφθοράς και προστασία του επενδυτή από αυτή με στοχευμένα μέτρα .

Τα παραπάνω μερικώς επιβεβαιώνονται από το ΙΟΒΕ στο δελτίο αποτελεσμάτων της βιομηχανίας στις 15 ∆εκεµβρίου 2010 όπου αναφέρει  ” Τέλος, η οικονοµική πολιτική στο σύνολό της παραµένει για τρίτο συνεχόµενο έτος ο πλέον ανασταλτικός/αποτρεπτικός παράγοντας υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, µε την ίδια, ιδιαίτερα υψηλή σηµαντικότητα, που οφείλεται, µεταξύ άλλων,στην επί µακρόν έλλειψη νοµικού πλαισίου για τις επενδύσεις, στις διαδοχικές περικοπές του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων και στην καθυστέρηση¨υλοποίησης των δράσεων του ΕΣΠΑ”Οι ενέργειες αυτές θα δώσουν άμεσα υψηλότερη βαθμολογία στις παγκόσμιες λίστες ανταγωνιστικότητας(θέση 90), διαφθοράς(θέση 53) , περιβάλλοντος επενδύσεων(θέση 135) , στις οποίες η κατάταξη της χώρας την τελευταία δεκαετία κατέληξε σε Αφρικανικό επίπεδο .

Τελικά , οι επιλογές είναι δύο :

Τροχάδην  ήΝεκρική ακαμψία

ΥΓ . Επειδή σκόπιμα το blog αυτό δεν κάνει πολιτικά σχόλια , παρακαλώ συγχωρέστε  την άνοστο του ύφους της ανάρτησης.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα